Владиката Поликарп пред „Актуален глас“: Има монаси, желаещи да възкресят за нов живот Разбоишкия манастир

„Има подадени писма от монаси, желаещи да преминат в служение в Софийска епархия от други места и конкретно такива, които искат да са в Разбоишкия манаситир”, обяви в специално интервю за „Актуален глас“ Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп.

„Всичко зависи от нашата монашеска комисия как ще разгледа кандидатурите, разбира се, с благословението на Негово светейшество, но имаме грижа тези свети места и особено тази скална света обител да бъде наистина възкресена за нов живот – така, както нашите предци са я издигнали, построили и са живели в нея“, заяви още владиката.

На въпроса на „Актуален глас” как ще се реши проблемът с липсата на свещеници Негово преосвещенство заяви:

„Софийската света митрополия е запозната с всички казуси. Първо, че ни трябват свещеници, въпреки че Софийска епархия е сред най-богато утвърдените със свещенство епархии. Имаме около 500 свещеници, но пак не са достатъчни. Имаме и най-много монаси от цяла България. 

„Имаме грижа както за всички манастири, така и в частност за Разбоишкия манастир”, увери той.

След интервюто, което може да гледате на 19 ноември в предаването „Седмицата” с водещи Ирена Евстатиева и Любомир Григоров, зам.-кметът на Община Годеч – г-жа Надя Сотирова връчи букет на Белоградчишкия епископ Поликарп от името на общинското ръководство.

„Ваше преосвещенство, от името на Община Годеч изказвам благодарности  за вашето посещение при нас, за всички хубави думи, за вашата благословия”, обърна се към дядо Поликарп Надя Сотирова.

„Бъдете живи и здрави, предайте специални поздрави от мене и от негово Светейшество на г-н кмета и дай Боже да се виждаме на светли, хубави и тържествени моменти и дни”, благослови я Негово преосвещенство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.