Бивши и настоящи учителки се събраха за 60-годишния юбилей на ДГ „Юрий Гагарин“ (СНИМКИ)

Детска градина „Юрий Гагарин“ в Годеч отбеляза 60 години от своето създаване. Юбилеят събра много бивши и настоящи учители и възпитатели от различни поколения, всички оставили частица от себе си в детското заведение.

Кръглата годишнина емоционално върна назад в спомените някои от най-знаковите учителки в Годеч, съхранили траен отпечатък в детството на много от нас.

В трогателно слово директорът – Зорка Александрова, с вълнение разказа за над половинвековната история на детската градина.

„През 1960 г. Общински народен съвет дава и одобрява предложение за изграждане на детска градина в града. Преди това е имало единични групи – сезонни, в махалите Елечанова, Йовкина, а в града  – на площад „Голяма  чешма“, в  основното  училище до църквата, което вече не съществува. Сградата  се  строи и през 1962 г. отваря врати за най-малките жители в Годеч. 

Поради разрастването на нашия град децата, желаещи да посещават детска градина, достигат до 210.  Построена е още една сграда и става обединено детско заведение. Името „Юрий  Гагарин” е избрано от  първата директорка – покойната  вече  Милка  Раденкова. Цели 60 години в двете сгради са преминали   хиляди деца. Сградите са огласяни от весел детски глъч, а стотици учители, служители отдадоха трудовия си  живот в грижи за децата“, разказа Зорка Александрова, която 29 години е директор.

Сред гостите беше зам.-кметът Надя Сотирова. От името на кмета Радослав Асенов тя връчи на Зорка Александрова поздравителен адрес и икона на Св. преподобни Стилиян Пафлагонийски Детепазител.

„В момента в ДГ „Юрий Гагарин“ се възпитават 125 деца. Работят 7 квалифицирани  педагогически специалисти, един главен  счетоводител, 10 души помощнообслужащ  персонал, 3 медицински сестри, от които една кабинетна и 2 мед. сестри на детската ясла“, сподели в словото си Зорка Александрова.

Децата вече имат красиви и уютни спални и игрални помещения, нова модерна техника, интерактивни дъски. Използват се съвременни методи на възпитание и обучение.

Мара Георгиева е любима учителка на поколения годечани. Била е и директор на детската градина. Днес е на 79 г. От 20 години е пенсионер.

„От 20 г. съм пенсионер. 38 години работих като учителка тук. Не мога да позная, че това е онази детска градина, в която изкарах живота си. Всичко е обновено, модерно, красиво. Най-хубавите ми години минаха в нея. Преминаха много деца, които сега, ако срещна, може и да не позная, ако не се обадят.

74-годишната Милка Янкова също е сред дългогодишните емблематични учителки в градината. 26 години вече е пенсионер, но не крие, че ДГ й липсва адски много.  Днес се връща десетилетия назад, за да си припомни първите стъпки в хуманната професия.

„Липсва ми детският смях и общуването с децата. Това са най-истинските отношения“, разказва Милка. „Тъжното е, че децата стават все по-малко. Сега са 20, а по наше време бяха по 40 в група“, изтъква тя.

Свежи истории разказват и други знатни педагожки – Антоанета Илкова (крайната вляво) и Катя Венкова (крайната вдясно).

„37 години изкарах тук. Страхотни времена. Много деца, много празници, много изяви и поводи за празнуване“, връща се назад Илкова.

„Участвахме с децата на манифестации, отбелязвахме 24 май, имахме изяви на площада, водихме при кметовете, при войниците на заставата край Комщица, организирахме обучения с граничарски кучета. Създавахме спомени“, казва Катя Венкова.

Светлина Величкова е сред настоящите детски учителки. Споделя, че това е призвание, а най-важното е обичта към децата.

„Да стана учителка е моята сбъдната детска мечта. Никога не съм имала колебание. Още 3-годишна знаех, че това е моето бъдеще. Записаха ме в сборна група в село Трайково, община Лом, и първата ми учителка всъщност запали искрата в мен и ме накара да се влюбя в тази професия“, споделя Светлина, която вече 29 години е педагог в детската градина. 

Малчуганите бяха подготвили забавна програма за гостите и доставиха истинска радост на присъстващите със своите песни и танци.

Бившата мед. сестра Младенка Дикова и настоящата – Христина Никифорова, едва сдържаха емоциите си

30 години Виолета Крумова е мед. сестра в яслата. Днес и тя е пенсионер. С вълнение си спомня за годините сред децата. „Какъв колектив бяхме, Боже…“, не крие радостта си тя, хванала за ръка своята правнучка Николая.

Антоанета Георгиева (вдясно) вече 41 г. работи като счетоводител на ДГ, заедно с нея допреди години в счетоводство беше и Виктория Станчева (вляво), днес пенсионер 

Желязка Николова 26 години работи като помощник-възпитател, Василка Милушева – 16, и двете вложили цялата си любов в работата с децата 


Йорданка Стойчева – обичана от малчуганите и уважавана от родителите, 15 г. беше част от ДГ „Юрий Гагарин“, през 2015 г. се пенсионира 

Сълзите, приемствеността и признателността в очите на присъстващите приехме като доказателство, че опитът на старата школа прегръща иновативната проактивност в новия век, от което печелят най-важните – децата. И точно в това е смисълът на начинанието, а запомненият добър пример на тези всеотдайни учители нека бъде мотивация за поколения напред.

Честит празник! 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.