Владиката Поликарп отново на крака в Годеч – донесе чудотворната икона на Света Богородица Казанска (СНИМКИ)

Днес – 9 август, привечер, в годечкия храм „Св. Димитър Солунски“, гр. Годеч бе отслужен молебен канон на Св. Богородица. Това е поредното архирейско наместничество, което през настоящия пост се посещава от епархийското ръководство и се извършва съборна богослужба.

Вечерното последование бе предстоявано от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с епископа взеха участие архимандрит Януарий, игумен на Искрецкия манастир и архиерейски наместник на Годечка духовна околия, архимандрит Неофит, свещеник Тодор Тошев, йеродяконите Вартоломей и Поликарп.

Преди началото на вечерната служба тържествено бе внесена в храма иконата на Св. Богородица „Казанска“ от град Самоков, която по решение на епархийското ръководство тази година присъства на съборните богослужения.

Църковните песнопения бяха изпълнени от столични духовници клиросни певци.

Към миряните в енорията на Годеч се присъединиха и християнки от София, които от началото на съборните богослужения следват иконата на Света Богородица „Казанска“.

В края на последованието епископ Поликарп се обърна към събралия се благочестив народ и припомни създаването, значението и видовете на Молебния канон на св. Богородица като разясни, че той бива малък и голям.

„Заставайки пред иконата на Божията майка ние й се молим, а всеки от нас има какво да проси от нея. Но да просиш от Бога и светиите, означава да имаш пълното разбиране за молитвата, за начина и чистота, с които е необходимо да се пристъпи към нея. Като имаме такова съзнание, ние просим, както ни учат св. Отци –  молитвата ни ще бъде първо благодарствена и после просителна. И така ще  изпросим онова, което е градивно и полезно за спасението ни.“ – каза в словото си еп. Поликарп.

Той поздрави и духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит и като преподаде първосветителския благослов на Българския патриарх Неофитпожела: „Бог да ви окрили с духовна благодат и на всеки да дарува онова, което е потребно за спасетние и вечен живот!“

В отговор предстоятелят на храма отец Тодор  благодари на викарния епископ за духовните напътствия и преживяната богослужебна радост и му поднасе букет цветя и сърдечни благопожелания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.