Внимание: Управленски недомислици вещаят безредие в Годеч – анархия грози града и селата

Крими контингентът ликува. Пияндурките и шмъркалките са в екстаз от новината, че Районното в Годеч може да бъде преструктурирано в участък. Простите парчета обаче не могат да прозрят, че потърпевши ще са не служителите на реда, а самите те. Техните семейства и деца.

Не знам какъв е този анализ на МВР, според който РУ-то в Годеч трябва да бъде обезкостено заради „малка натовареност“, но всяко правило има своето изключение. Не знам кои са „умните“ глави, които издават заповеди от жълтите павета, но да лишиш от сигурност хиляди хора от една община, при това крайгранична, е меко казано абсурдно и неадекватно.

Полицията в малките населени места е на командно дишане от години. Кадровият дефицит е сериозен. Вместо обаче да бъдат подпомогнати местните служители на реда, те ще бъдат пренасочени най-вероятно в Костинброд.

И въпреки малкия състав, Районното в Годеч се справя по всички линии на престъпността. Абсолютно нелогично е да се неглижира значението на годечкото полицейско управление при положение, че то обслужва не само града, който се простира на 56,3 км², а и 19-те села в общината. Сред тях и най-дългото в България – Гинци, което е разположено на цели 15 км. То се намира на 18 км. от града.

С площта си от 374,68 км2 община Годеч заема 6-о място сред 22-те общини на областта. 

На толкова км. е и село Комщица, което освен че е във високопланинските части, е и гранична зона. И ако щатният състав на РУ Годеч бъде пренасочен в Костинброд, каквато е идеята на Бойко Рашковото МВР, си представете за колко време униформените оттам ще стигат до тези най-отдалечени места? И то само при сигнал за престъпление или друго нарушение.

А как ще се извършват охранителните дейности от километри? А дейностите по превенция и разкриване на престъпления?! 

Интересно е какво точно си представят господата, които взимат тези необмислени решения? Може би, че ще се справяме с престъпността, като раздаваме правосъдие помежду си – кой както може и сметне за допустимо. А недопустимото кой ще го спре, когато чувството за безнаказаност и беззаконие вземе връх?

Давате ли си сметка, господа реформатори, че за бабите и дядовците по селата, които ги пребиват за 5 лв., срещането на полицейски патрул е единствената утеха. Сега обаче и тя ще бъде отнета с предстоящата реформа. Защото вместо полицейските сили да бъдат подсилени, те ще бъдат кастрирани. Досега полицията се бореше всячески с опазването на обществения ред и правеше и невъзможното да се отзове на всеки сигнал. Изнемогваше, но осъществяваше превантивна дейност, която е много важна за намаляване на битовата престъпност. Сега предстои да си решаваме проблемите сами – като в Дивия запад. Ще сформираме отряди за самоохрана, а възрастните хора ще се превърнат принудително в граничари.

На този народ му трябва само твърда ръка. Без концентрирана в града полиция хаосът е сигурен. Агресията и чувството за безнаказаност ще вземат връх. Пияните и дрогираните лумпени ще карат необезпокоявани. Населението ще бъде подложено на тотален произвол и безредие.

Нужно ли е да свикваме с криминалните сюжети и да приемаме за нормални тревожните сигнали само защото няма да се реагира своевременно? Това ли е обществената сигурност през 21-ви век и след всички гръмки политически обещания?!

Чакаме да дойде патрулка. Чакаме да дойде линейка. Чакаме на опашки пред кабинети, гишета, спирки, каси. Чакаме, докато животът отминава, а някой си измисля електронни правителства, обещава иновации и стратегически заблуждава и манипулира наивно примиряващи се хора. А те чакат да се оправим. Някога. С подобна безгранична търпимост към арогантността на управляващите този момент ще е в обозримото никога.

Подобни неаргументирани безумия са само доказателство, че последното, за което им пука на ония горе, са хората, които са им дали властта.

Знайте само, че ако досега бабите по селата не смееха да заспиват – да не влезе някой да ги изнасили, сега идва и нашият ред. Вкупом.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.