Връх Годеч се извисява на Антарктида

Знаете ли, че на Антарктида, по-точно на остров Ливингстън, има връх, носещ името на Годеч? Скалистият хълм e разположен в северното подножие на Тангра планина и е с височина 410 м.

Той получава името Годеч от главния енергетик на Антарктическата ни база тогава, сега неин командир – инж. Йордан Йорданов. Полярникът не кръщава върха на нашия град току-тъй, а защото във вените му тече годечка кръв.

Инж. Йордан Йорданов е родом от село Шума, откъдето са й родителите му. Инженер-енергетик по професия, той е сред основоположниците на Българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“. Още в първите години се заема с топлото и светлото в нея.

Отива на най-дивото и непознато място на нашата планета, където заварва една заледена поляна. Участва в изграждането на базата, по-късно и на параклиса там.

Има записани 15 полярни експедиции и въобще не може да си представи, че всяка следваща е замине без него. Преди дни, на 9-ти ноември, петък, заедно с членовете на 27-та Българска антарктическа експедиция потегли към остров Ливингстън.

И въпреки динамичния си живот той вкарва баланс, като често посещава родното си място – село Шума, където има вила. Там си устроява роднински рандевута и презарежда батериите за нови полярни приключения. На 3-ти октомври инж. Йордан Йорданов е отпразнувал своя 70-годишен юбилей, като дори е устроил скромна роднинска почерпка в годечки ресторант.

И по този повод ръководството на Община Годеч поздрави юбиляря с поздравителен адрес:

„Уважаеми господин Йорданов, за мен е изключително удоволствие да Ви поздравя за вашата 70-годишнина както от свое име, така и от името на ръководството на Община Годеч. Желая Ви от сърце крепко здраве, неуморен дух и още много покорени върхове, като не спирате да прославяте името на родния ни край. Бъдете все така упорит, жизнен и устремен, за да ни радвате и занапред с бъдещите си постижения.“, сипе пожелания кметът Радослав Асенов.

Българската база е една от 76-те на Ледения континент. Тази година се навършиха и 30-години от първата българска експедиция през 1987 г., когато всъщност започва изграждането на изследователската ни база „Св. Климент Охридски“. Вече 30 антарктически лета там се извършват изследвания в областта на геологията, биологията, глациологията, метеорологията, медицината, топографията и географията с многонационално участие.

Методи ТОДОРОВ 

One comment on “Връх Годеч се извисява на Антарктида
  1. Д. Ангелова каза:

    Инж. Йордан Йорданов , желаем Ви здраве и още много добри дела!
    с. Мургаш, Годеч

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.