ГОРЕЩА ТЕМА: Епископ Кирил отвърна на Синода с цитати от Библията

Войната между легитимния Св. Синод и разколниците отново излезе на дневен ред, а името на епископ Кирил отново стана мишена на Висшия клир. Според каноничната църква духовникът от Букоровци не разполага с идентификационна карта, което означава, че няма право да свещенодейства.

От Годечката духовна околия обявиха пребиваването му на територията като противоканонично. (ВИЖ ТУК)

Верни на журналистическите принципи, потърсихме и другата гледна точка – тази на епископ Кирил, който избра да говори с пасажи от Библията.

„Ако Мен гонеха, и вас ще гонят“, е казал Христос. Блажени изгонените заради правда, защото тяхно е царството небесно, гласи 8-то блаженство от казаните от Исус. Вярата си е вяра. Тя не е документ, бланка…“, отсече духовникът. 

„Живият човек го плюят, хулят, обиждат и т.н. За умрелия или хубаво или нищо. Това е житейската истина. Картата или бланката не прави даден човек свещеник. Всеки сам преценява кого да извика и на кои професионални качества да се довери“, смята той. 

Епископ Кирил се води от отцепилите се свещеници – застанали на страната на разкола на Църквата през 1992 г.

В множество интервюта пред „Актуален глас“ неведнъж е споделял, че е готов да се покае и отново да се върне в лоното на Българската православна църква.

„От моя страна проблеми няма. Още през 2013 г. съм изпратил покайно писмо до Негово Светейшество българския патриарх Неофит, в което пиша, че искам да сме заедно и да бъдем едно.“

Той добавя, че е готов да отстъпи за много неща, но не и да се откаже от сана на епископ, каквото е искането.

„Ръкоположен съм за епископ и не мога да се отрека от това. Нямам никакво намерение да участвам в избори за митрополит, нито да бъда викарен епископ или архиерейски наместник (бел. ред чинът епископ позволява да участва в изброените позиции)“, категоричен е духовникът.

„Който ме признава, признава. Не се сърдя на никого. Да сме живи и здрави“, казва духовникът. 

Епископ Кирил е роден на 13 август 1968 г. в София. Завършил е Софийската духовна семинария „Свети Иван Рилски“ при гара Черепиш, а след това и Богословския факултет на СУ „Свети Климент Охридски“. През 1992 г. е подстриган за монах в църквата „Св. св. Петър и Павел“ в шуменското село Златар от епископ Герасим, воден под мантия от покойния вече Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, който дава и името му. Същата година е ръкоположен за йеродякон. 3 години по-късно – през 1995 г., във Варна е възведен в йеромонашески чин.

През 1998 г., когато църквата е разединена, е провъзгласен за архимандрит от митрополит Инокентий, който е водач на разколниците и начело на алтернативния синод. С решение на този синод е ръкополежен за епископ.

Вече 25 години служи в Годеч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.