Део с провокация към „Актуален глас“: Какво изобразява гербът на Годеч и кой е неговият автор?

Известният телевизионен водещ Деян Славчев – Део, който от скоро е част от голямото семейство на Годеч, провокира „Актуален глас” да открие автора на градския герб, който е един от символите на Общината.

В интервю пред „Седмицата“ с Любомир Григоров известният блондин призна, че страшно много се кефи на емблемата на града, която сравни с ямайската реге икона Боби Марли. (ВИЖ ТУК)

„Актуален глас” се върна повече от 30 години назад и откри автора на официалния отличителен знак на Годеч.

Изработен е по проект на известния годечки творец – дипломиран художник и скулптор – Григор Григоров, известен като Гиката – вече покойник (на снимката), по идея на тогавашния кмет на Годеч Велин Методиев. Захваща се с идеята градът да има собствен герб още през първия си мандат – 1987 – 1991 г. Провокиран от ежедневните писма, градоначалникът решава да създаде отличителен знак и символ, който да бъде задължителен елемент от официалната бланка за кореспонденция на Община Годеч и да се поставя върху документи от административно-делови характер.

Предлага идеята си на тогавашния Изпълком, който наброявал 13 души. След като запознал комитета с идеята си, проектното предложение влязло в дневния ред на едно от редовните заседания на Общинския съвет, като на гласуване и дискусии били предложени няколко варианта. В крайна сметка обаче бил избран гербът, изработен от Гиката, който се използва и до днес.

Той изразява идентичността на Годеч. Има формата на планински връх. На тъмнозелен фон в подножието му с две сини ленти е изобразена река Нишава. Над тях в симетричен на хълма ред са представени с три борчета боровите гори –зеленото богатство на общината, а между тях е поставена овнешка глава – основен поминък на населението. Върхът на хълма е озарен от лъчите на греещо слънце. Композицията завършва с името на града, изписано със златни букви над хълма и датата на обявяване на града – 25.V.1956 г. в основата.

Гербът присъства като елемент от знамето и печата на град Годеч. Изобразява се на официални документи, рекламни издания на община Годеч, бланки, писма, грамоти, пликове и сувенири.

"Седмица"

Вечно усмихнатият и позитивен телевизионен водещ Деян Славчев – Део, пред "Седмицата" с Любомир Григоров: Годеч ми влезе в сърцето, много е яка и емблемата на града, кефи ме – има нещо много Боб Марли в нея

Posted by Годечки вестник – "Актуален глас" on Wednesday, October 30, 2019

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.