ЕКСКЛУЗИВНО В „АКТУАЛЕН ГЛАС“: Благодатният огън под въпрос заради коронавируса – Светият синод и властта в неведение дали ще пътуват до Йерусалим

Ежегодното богослужение по изполването на Благодтания огън в Йерусалим е под въпрос заради предотвратяването на разпространението на коронавирус.

В Светия синод са в неведение дали българска делегация ще отпътува за Божи гроб за частица от Вечния огън.

„Всичко зависи от властите в Израел, при нас още няма никаква официална информация“, лаконично отговориха от Светия синод пред „Актуален глас”.

Потърсихме и българското посолство в Израел, откъдето заявиха, че ситуацията е динамична и засега няма информация за провеждане на церемонията. 

„Към днешна дата на територията на Израел действа карантина. Тя обхваща всички публични места и забранява събиране на едно място на повече от 10 лица. Към момента няма информация за провеждането на церемонията по слизане на на Благодатния огън. При промяна на общата епидемиологична обстановка и организация за провеждане на събитието, своевременно ще Ви уведомим“, заявиха от конслуската ни служба в Тел Авив.

Директорът на Дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет – Емил Велинов, също не успя да даде категоричен отговор дали наша делегация ще пътува за Светите земи. 

„Искаха ни състав на делегацията, но ние не сме готови, тъй като Синодът не се е събирал заради грипната епидемия. Най-вероятно главният секретар – епископ Герасим, по телефона ще иска съгласието на владиците, защото следващото им събрание е много късно, а датата, до която трябва да изпратим списъците, е много по-рано. Затова сигурно ще се иска становището на митрополитите по места по телефона“, обясни пред „Актуален глас” той.

15 години българска църковнодържавна делегация пренася Благодатния огън от Йерусалим у нас на Велика събота. За първи път това се случва през 2005 г. по инициатива на покойния вече варненски митрополит Кирил.

След като правителствения „Фалкон” кацне в България, представители на всички митрополии и епархии взимат пламък от свещения огън, за да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Великден.

През последните години и вярващите в Годеч имат радостта да отнесат в домовете си частица от живоносния Благодатен огън. (ВИЖ ТУК)

Три поредни години пратеници от Дирекцията по „Образование, култура и вероизповедание“ в Община Годеч с благословията на местния духовник носят огъня във всички храмове на територията на Общината. (ГЛЕДАЙ ТУК)

ИЗВЪНРЕДНО от ВИП-а на летище София: Благодатният огън от Йерусалим вече е на българска земя! Вижте ексклузивното включване на Любомир Григоров

Posted by Годечки вестник – "Актуален глас" on Saturday, April 7, 2018

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.