ЕКСКЛУЗИВНО В „АКТУАЛЕН ГЛАС“: Защо „Гранична полиция“ се изнесе от базата в центъра на Годеч и се нанесе в ГПУ Калотина?

В началото на август групата за опазване на държавната граница в Годеч, която дълги години се помещаваше на площад „Свобода“ №2, бе преместена в сградата на ГПУ Калотина. Само в рамките на ден граничарите освободиха втория етаж на базата в центъра на Годеч, барабар с цялото необходимо оборудване, което беше натоварено и извозено със специализирани коли на Гранична полиция.

Промяната на местоработата на служителите, по-голяма част от които са от Годеч, е вследствие на предприети мерки за оптимизиране на групите за охрана на държавната граница след направен анализ на динамиката на оперативната обстановка в зоната на отговорност на ГПУ – Калотина. Това заявиха ексклузивно пред „Актуален глас“ от Главна дирекция „Гранична полиция“.

Оттам допълват още, че отчитайки миграционния натиск в зоната за отговорност на цялото гранично управление, са взети допълнителни мерки, включително и чрез предислоциране на сили и средства от места с по-ниска оперативна активност към високорискови участъци в рамките на същото управление.

Основните усилия са насочени към подобряване на осъществяваното наблюдение в този участък на българо-сръбската граница с цел своевременно разкриване на нарушителите.

Според ръководството на „Гранична полиция“ това ще доведе до по-голяма маневреност на силите и средствата и мобилност на граничните полицейски наряди в районите на активните рискови направления в зоната на отговорност на ГПУ – Калотина, както и за недопускане на корупционни практики.

Промяната на местоработата на 02 ГОДГ от град Годеч в сградата на ГПУ Калотина цели да допринесе за изпълнение в пълен обем на стоящите пред граничното управление служебни задачи, до подобряване натовареността на граничните служители, както и излъчване на оптималния обем гранични полицейски патрули, маневреност и мобилност на силите и средствата.

Същевременно статутът на базата в град Годеч се запазва и отчитайки тенденциите в развитието на оперативната обстановка, тя ще се използва за целите на охраната на границата, обясниха още от ГДГП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.