Ексклузивно в „Актуален глас“: Ще озари ли небесният плам България за Великден?

През последните години чудодейният пламък достига и до храмовете на територията на община Годеч

Българска църковно-държавна делегация ще лети за Йерусалим, за да донесе Благодатния огън на Велика събота. Това научи ексклузивно „Актуален глас” от отлично информирани източници. Знаете, миналата година това не се случи заради пандемията и мерките за сигурност.

Българската делегация, която ще отпътува в събота за светите земи, ще бъде водена от Врачанския митрополит Григорий. Той ще бъде придружаван от директора на на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов и свещеници.

И тази година ще бъде предоставен правителственият фалкон за донасянето на светинята. При посещението в Йерусалим делегацията няма да напуска въобще самолета, както и останалите делегации. Когато Благодатният огън се спусне в храма над Гроба Господен, от него в специални фенери ще бъде занесен на летището в Тел Авив, където ще чакат всички делегации.

Очаква се самолетът с чудодейния огън да кацне на правителствения ВИП на летище София в събота между 19 и 19.30 ч., където по традиция се събират свещеници и духовници от всички епархии в страната.

Няколко години Свещеният огън беше носен от Ани Аспарухова – ст. експерт по култура и вероизповедание в Община Годеч

Предвид мерките срещу разпространяването на коронавируса COVID-19 ще бъдат допускани по 2 души от всяка епархия по предварителен спикък.

Днес здравните власти излязоха с препоръки за празнуването на Цветница и Великден. Те ще бъдат изпратени на Българската православна църква, обяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов.

Сред препоръките са в храмовете да се спазва дистанция от 1,5 метра между хората, да носят маски, да има дезинфектанти на входовете, да се проветрява, потокът от хора да бъде регулиран, да бъдат обособени коридори за вход-изход.

„Достъп до храма хората ще имат, ние им препоръчваме това да става в моменти и часове, когато няма струпване на хора“, отчете държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Вярващите да не целуват иконите. Върбовите клонки на Цветница да се раздават извън църквите“, препоръчват експертите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.