Елитна учителка с полувисше и две висши образования, майка на 3 деца, пое Разбоишкия манастир, защо сестра Агнеса се почерни от глава до пети?

Както „Актуален глас“ писа, скалният Разбоишки манастир „Въведение Богородично“ се сдоби с монахиня. Сестра Агнеса от понеделник – 9-ти септември, пое обителта със Заповед на Негово Светейшество – партриарх Неофит. (ВИЖ ТУК)

Светското име на 57-годишната Агнеса е Николина Георгиева Колева. Преди да бъде призвана свише е градила успешна кариера в елитно хасковско училище. Учителка с едно полувисше и две висши образования, която владее няколко западни езика. Майка на три деца – две дъщери – Красимира и Таня, и син Георги, когото оставя едва 12- годишен.

Казва, че във вярата е още от дете. Била е послушница в Мъглижкия манастир, после – монахиня в Арбанаси. Стажувала е и в Русия – в Боголюбския манастир на Света Богородица.

Калугерката отказва да разкрие какво я е накарало да се отдаде на Бога и да се почерни от глава до пети.

„Откакто се помня, все учех нещо. Преподавах в елитно училище в Хасково. Дори не съм имала и предчувствието, че ще ставам монахиня. Преживях нещо… свише и ето, че животът ми се преобърна“, казва в интервю пред БЛИЦ през 2007 г. тя.

Упорито крие онзи преломен момент, заради който зарязва дом и семейство. „То е много лично. Между мен и Бог е само. Ако го разкажа, ще излезе като хвалба, затова ще мълча!“, категорична е Агнеса .

Съпругът й е бил известен художник-иконописец от Хасково – Димо Димов. Учител по рисуване. Занимаващ се е и с дърворезба.

„Разведохме се по взаимно съгласие. Той пое грижата за децата. Синът ми беше малък, когато станах монахиня, едва 12-годишен. Но и бившият ми мъж, и родителите ми, се грижиха и се грижат сега за децата. С тях се виждаме от време на време. Голямата ми дъщеря, която е 25-годишна – Таня, дори се омъжи в Харманли и ме направи баба – имам внуче. Но животът ми вече е съвсем друг, отдаден на Бог. Отрекла съм се от света. Бог нарежда всичко, избира си хората“, заключва новата стопанка на Разбоишкия манастир.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.