Зрелостниците писаха по „Песента на колелетата“ на Йовков

„Смисълът на благодеянието“. Върху тази тема от откъса на йовковата творба „Песента на колелетата“ разсъждаваха зрелостниците на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература. Те писаха аргументативен текст, като избираха между есе и интерпретативно съчинение.

Произведението беше под номер 22 в подготвените теми от МОН. Авторът се изучава в 12 клас.

Ипитният вариант – тема 22, беше изтеглен тази сутрин в 5.15 ч. в Министерството на образованието и науката от над 11 милиона комбинации. Заради мерките за сигурност на изпита, по традиция, темата за съчинението или есето и неговият автор се съобщава след като приключи изпита, но малко преди обяд в социалните мрежи вече изтече изпитната тема.

Преди това изпитът включваше 30 затворени въпроса с по четири възможни отговора и 10 въпроса, които изискваха свободни отговори. Изпитът продължи 4 часа, а за учениците със специални образователни потребности – 6 часа.

За първи път изпитът се заснемаше от камери и се предаваше на живо в 28-те регионални управления на образованието в страната. Зрелостниците влизаха със служебна бележка и лични документи в оригинал. Задължително бе носенето на предпазна маска и прозрачен плик за личните вещи.

Припомняме, че миналата година на учениците се падна разказът „Чорба от греховете на отец Никодим“ на Елин Пелин, а темата за размисъл бе „Човекът и неговите съмнения“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.