ИЗВЪНРЕДЕН БРИФИНГ В МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ: Първи положителни проби на коронавирус у нас

Двама души у нас са инфектирани с новия коронавирус, обяви на извънреден брифинг в полунощ шефът на Националния щаб за борба с епидемията проф. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА. 

Той уточни, че тестовете продължават на двамата пациенти. Установяват се вече и контактните лица. „Нещата вървят паралелно – по линия на РЗИ, МВР, което трябва да установи местоживеенето на лицата и да се вземат проби на всички контакти“, каза още началникът на ВМА.

Проф. Тодор Кантарджиев припомни, че е започнало изследване на всички тежко болни пациенти с белодорбни усложнения за наличие на коронавирус и така се е стигнало до положителни проби – при два от трите възможни теста. Ще се правят още тестове през следващите часове. Става дума за пациент от Плевен на 27 г. и пациентка от Габрово на 75 г. По думите на Кантарджиев състоянието на двамата се подобрява.

Утре около 10:00 ще е окончателно ясно дали наистина говорим за коронавирус.

Началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски обясни, че продължават проверките на резултатите, но на този етап лицата с положителни проби се считат за заразени.

Издирени са 18-20 души, които са били в контакт с тях в болниците, както и членовете на семействата им, заяви главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Инфекциозните отделения в двете болници са под карантина. Пациентите няма да бъдат местени в София.

Кунчев отбеляза, че пациентите нямат стандартния профил на заразените. „Губи ни се нулевият пациент“, призна ген. Мутафчийски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.