Карантината като превантивна мярка – няма заразени с коронавирус годечани

Както „Актуален глас“ съобщи, две лица от Годеч, завърнали се от чужбина, са под домашна карантина, препоръчана от РЗИ. Мярката е превантивна. (ВИЖ ТУК)

ПРЕ-ВАН-ТИВ-НА!

Т.е. предварителни действия за предотвратяване на нещо, за предпазване от нещо. Карантината е принудителна мярка за контрол на заразните заболявания.

Карантината е временно изолиране, наложено на хора, на кораби, на животни, идващи от страни, в които има зараза с инфекциозна болест. Както в случая с двете лица от Годеч.

Ежедневно медиите тръбят, вече до втръсване, че спрямо всяко лице, завърнало се от Китай, Италия, Ислямска република Иран и Република Корея, независимо от начина му на пътуване, се прилагат задължителни противоепидемични мерки и една от тях е необходимостта от карантина и осигуряване на активно медицинско наблюдение за 14-дневен период. Ако не се появят симптоми в рамките на 14 дена се счита, че лицето е извън риск и карантината се преустановява.

МЯРКАТА важи за хората, които нямат симптоми, но се връщат от рискови дестинации.

Карантината се заражда през Средновековието с цел защита от чумата. Първи данни за нея има в Дубровник през 1377 г. и във Венеция от 1423 г. Тогава продължителността й е била 40 дена, откъдето идва и самата дума. След това до карантини редовно се прибягва в Европа по време на епидемиите и на голямата холерна пандемия, засегнала континента през 30-те години на 19-и век.

Знаете, преди дни председателят на Европейския парламент Давид Сасоли съобщи, че се намира под домашна карантина като превантивна мярка в Брюксел, след като е пътувал до Италия, където в момента бушува епидемията от коронавируса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.