Кастрацията като единствен и най-хуманен начин за справяне с бездомните кучета (ВИДЕО)

Ежедневно валят сигнали от жители на Годеч за увеличаване на броя на бездомните кучета в града.

Проблемът с четириногите е от десетилетия. И не е общински, нито регионален, а национален. До голяма степен Общините са с вързани ръце за справяне с безпризорните животни, които застрашават здравето и живота на хората всеки ден.

Решението на проблема е само и единствено в кастрацията. Тя се оказва най-надеждната форма за регулиране на популацията на бездомните животни според проучванията и препоръките на Световната здравна организация. Овладяването на популацията трябва да бъде извършвана по хуманен начин, като се избягва причиняването на болка и стрес на животните, казва още законът.

Така единственото правомощие на общините по места е да организират процеса по улавяне, кастриране, чипиране и обратно пускане на кучетата на свобода. 

В началото на 2008 г. влезе в сила първият български закон за защита на животните. В гл. V са включени мерките за овладяване на популацията на безстопанствените животни, основани на метода „кастрирай, ваксинирай и върни” и съпътствани от строг контрол върху домашните кучета като единствен ефективен подход за трайното решаване на проблема.

Основна причина за наличието на нови и нови безстопанствени животни е липсата на контрол върху домашните кучета. Това от една страна включва контрол върху свободното им движение, а от друга – върху възпроизводството им. Контролът е отговорност както на самите собственици, така и на местната и централна власти. Отговорност на всеки собственик е да не допуска домашният му любимец да напуска мястото, където е отглеждан, както и да не се възпроизвежда, при положение, че не могат да бъдат положени адекватни грижи за поколението му. В страните, в които най-общо казано няма безстопанствени животни, се наблюдава високо ниво на кастрация при домашните кучета и котки. Местната власт води регистър на домашните животни, което осигурява събирането на такси и санкционирането на недобросъвестните собственици, а също така дава и възможност за бързото намиране на стопаните на изгубени животни.

И като стана дума за регистър, знаете ли, че едва 30-ина собственици са регистрирали кучетата си от 2009 г. досега в Община Годеч?! (ВИЖ ТУК) 

Колкото повече стопани регистрират кучетата си, толкова по-бързо градът ще се справи с безстопанствените кучета и инцидентите с домашни кучета. При регистрацията на кучето се поставя микрочип, който съдържа 15 цифров уникален код. Срещу този код в системата на БАБХ се въвеждат както данните за собственика, така и за кучето. По този начин кучетата и техните собственици стават проследими от контролиращите органи, което ще доведе до овладяване на масовото изоставяне на домашни любимци и, разбира се, с нарастващия брой бездомни кучета.

Община Годеч всяка година и то по няколко пъти прави кампании за кастрация, ваксинация и обезпаразитяване на безстопанствени кучета както в града, така и в селата. (ВИЖ ТУК)

Очакванията към общинската управа са за окончателно и едностранно решаване на проблема. Изходът обаче е само един – кастрация. Настаняването на кучетата в приюти е мисия невъзможна. Едни от големите приюти в София приемат и настаняват четириноги само и единствено от столицата, от други населени места – не. В момента всички от тях са пълни на 100% и не приемат нови, показа бърза проверка на „Актуален глас“.

Отделен е въпросът, че според специалистите приютите не са особено ефективен метод за справяне с проблема, тъй като кучетата не могат да се държат там повече от няколко месеца. След кастрация и обезпаразитяване се връщат обратно на улицата.

Очевидно е, че кризата с безконтролната популация на безпризорните кучета е национален проблем и ефективните решения ще проработят, когато темата стане приоритетна и за самата държава.

Припомняме разговор с природозащитника и експерт по хуманно отношение към животните Явор Гечев, който обяснява начините за справяне с проблема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.