Кинезитерапевт със златни ръце наследява любовта към здравната професия от семейството си

На 7 април светът отбелязва Световния ден на здравето. На тази дата празнуват всички здравни работници – лекари, медицински сестри, фармацевти, кинезитерапевти, ерготерапевти, студенти по медицина, санитари и всички други здравни работници. По този повод в „Актуален глас“ ви срещаме с младия кинезитерапевт от Годеч – Цветелина Николова.

23-годишното момиче е израснало в семейството на здравни работници. Майка й – Боряна Николова, е дългогодишна мед. сестра във филиала на „Спешна помощ“ в града, а дядо й – Васил Стоянов, е фелдшер с голям авторитет. Тази година Цвети завършва Националната спортна академия „Васил Левски“, а в момента кара преддипломен стаж по специалноста в различни лечебни заведения, сред които „Токуда“ и Пета МБАЛ – София.

Навръх професионалния си празник годечанката разказва за предизвикателствата и уроците в нелеката мисия да се поддържа здравето и енергията за вдъхновен живот.

Защо избра тази професия?  

– Избрах я, защото ще мога да помагам на хората да се възстановят и да възвърнат нормалния си начин на живот. Въздействие ми оказа и това, че майка ми и дядо ми са в сферата на здравеопазването.

Майка й (в средата) вече 17 години работи в годечката Спешна помощ 

Кое е най-важното качество, което смяташ, че трябва да притежаваш в професията си?  

– Според мен няколко са важните качества. Това са постоянството, търпението и способността да поддържаме мотивацията на пациентите по време на възстановителния процес, който не винаги настъпва лесно и бързо.

Ако можеше да внесеш някаква промяна в здравеопазването, каква би била тя? 

– Да се обръща по-голямо внимание на профилактиката и превенцията на заболяванията.

Цвети (крайната вдясно) с колегите й по време на стаж 

Какво те мотивира да продължаваш напред?

– Това са резултатите, които постигат пациентите в процеса на лечение. Бих дала пример с радостта, която виждам в очите на пациентите, проходили отново след операция. Все прости на пръв поглед неща, но необходими за пълноценен начин на живот.

Има ли какво един лекар да научи от пацинтите си? 

– Разбира се, че има. Човек се учи, докато е жив, а още повече от изстрадали хора. Най- важното, което може да научим от тях, е да ценим всеки един миг и да се радваме на живота и на близките си.

Освен много учебен материал студентите по кинезитерапия имат и много практическо обучение

Какво научиха хората след социалната изолация, свъзрана с коронавируса?

– Урокът е да бъдем по-отговорни и да пазим себе си и хората около нас.

Интервю на Методи Тодоров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.