Кърлежите изпълзяха – десетки ухапани търсят помощ в Спешното

Множество годечани и временно пребиваващи в града са потърсили медицинска помощ във филиала на Центъра за спешна медицинска помощ, научи „Актуален глас“. 

Оказва се, че непрестанно дежурните екипи на ЦСМП вадят забили се кърлежи по различни части на тялото, най-често по краката. Напливът от хора в Спешния кабинет бил особено голям по Великден, когато много хора са били излезли сред природата, възползвайки се от хубавото време.

Пролетта е най-активния сезон на кърлежите. В края на април и особено през май условията са най-благоприятни и тогава отчитаме бум на ухапаните от кърлежи.

Ухапването не е за подценяване, затова лекарите съветват хората, когато излизат сред природата, да носят светли дрехи, да бъдат с дълъг панталон и чорапи, за да са максимално защитени.

Как се маха кърлеж?

При ваденето на впитите животинки най-много помага йод-бензин, тъй като ги успива и по този начин те се вадят по-лесно. Практиката с олио е опасна, защото то задушава кърлежа и той може да повърне. Ако това се случи, той връща заразената кръв във вашата система и ви заразява, обясняват специалистите.

Експертите припомнят също така, че кърлежът не трябва да се стиска или усуква. Ако тръгнете да вадите кърлеж сами, трябва да захванете основата му стабилно с пинсета и да го издърпате с право движение нагоре. Целта е кръвта, която той е изпил да не се връща във вашия организъм.

Най- добре е в случай на ухапване да потърсите лекарска помощ.

Лекарите съветват всяка вечер човек да се преглежда за кърлеж, ако е бил сред природата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.