Мисия жена: Рени Тодорва – една успяла дама и всеотдайна майка

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Това е ден не само за отдаване на почит към най-близките на сърцето ни жени, но и ден за признание на политическите, икономическите и обществени постижения на по-слабата половинка от човечеството.

По този повод в „Актуален глас“ ви срещаме с една успяла жена и майка. Една дама, която осигурява работни места и допринася за икономиката на Годеч.

Рени Сотирова е родена в Годеч. Завършила е средното си образование в местната гимназия, а след това и Педагогическия институт във Враца с профил Предучилищна педагогика. Семейна е и има двама сина. От 1992 г. се занимава с частен бизнес в сферата на търговията.

„Аз съм от стар търговски род, известен с името Лимонджиите. Те са първите, които са създали фабрика за лимонада, която се е продавала и в западната ни съседка Сърбия. Занимавали са се и с пререботване на вълна с помощта на машини – дараци, внесени от прадядо ми директно от Германия. Имали са и кръчма в центъра на Годеч, която се е казвала“Гюргево“. По-късно, след 1989 г., на мястото на кръчмата баща ми – Тодор Николов, създава един от първите магазини в града. Животът ми е свързан с търговията още от ученическите ми години, когато помагах в единствената сладкарница, в която работеха моите родители. Това беше център на социалния живот, място, където годечани освен да се почерпят, разговаряха помежду си и научаваха интерестни неща. Така неусетно, след като завърших Педагогическия институт във Враца, тръгнах по стъпките на родителите си. През 1991 г. започнах като продавачка в държавната книжарница в Годеч, а след нейното закриване създадох първата частна книжарница в града. След като се омъжих със съпруга ми отворихме и други търговски обекти“, разказва борбената жена.

Семейството е нейната опора и сила 

Мечтите на Рени обаче били други. Първо искала да стане стюардеса, след това детска учителка. Все професии, които нямат нищо общо с това, с което се занимава днес. И въпреки всичко е удволетворена от това, което прави. Иска двамата й сина да намерят сами пътя в живота си, като не крие, че ще е благодарна, ако по някакъв начин дават принос за развитието на фирмата и продължат в тази посока.

Сестрата на Рени – Нина Йорданова, също е преуспяла жена. 

Близо 30-години е сред водещите фризьори в България и най-опитните във фризьорския бранш в Русе, където живее. Още като дете тя знае каква ще е професията й и като типичен представител на зодия Овен никой не може да я разубеди. Днес Нина покорява не само родни, но и чуждестранни върхове. Особено ценни за нея са отличията, които тя и нейните момичета получават по време на участията си на различни фестивали на прическата в Италия, Франция, Сърбия.

Рени и Нина със семействата си 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.