Множество млади хора препълниха Шумския манастир в нощта на Възкресението, храмът се оказа тесен да побере вярващите (СНИМКИ)

Множество хора избраха да посрещнат Възкресение Христово в Шумския манастир „Свети Архангел Михаил“.

Храмът не успя да побере всички миряни, които се стекоха в светата обител половин час преди полунощ в очакване на Възкресението.

Тържествената литургия беше оглавена от отец Симеон, който точно в 00 ч. поздрави вярващите с „Христос Воскресе!“ По традиция миряните със запалени свещи обиколиха три пъти храма и споделиха радостта от Възкресението на Спасителя.

Много годечани и гости на града изпълниха и църквата „Свети Димитър Солунски Чудотворец“, за да чуят благата вест за възкресението на Исус Христос. Службата беше водена от отец Илиян и отец Алексий. Стотици миряни запалиха свещи за здраве, мир и благоденствие и точно в полунощ се поздравиха за Възкресение Христово. 

Стеклите си в Шумския манастир бяха предимно млади хора

На празничното богослужение присъства и кметският наместник на село Шума – Йорданка Андреева

Полицаи следяха за сигурността и опазването на обществения ред в манастира

В 23.30 ч. започна пасхалната служба в църквата в Годеч. В полунощ вярващите се поздравиха с празника Възкресение Христово и ще отнесоха в домовете си частица от Благодатния огън.

Тази година Светият Синод на Българската православна църква реши, че няма да бъде организирано пътуване до Йерусалим и на Великден в българските църкви ще се подава Благодатният огън от миналата година.

Дворът на църквата в Годеч се изпълни с множество светлини от свещите на стотиците миряни, дошли на тържествената Пасхална служба.

Снимки: Методи ТОДОРОВ, Димитър ТОДОРОВ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.