На Гергьовден: В село Бракьовци откриха паметник на загиналите във войните

Паметникът е висок 4 м. и на него са изписани имената на загиналите в Балканската, Първата и Втора световна война жители на село Бракьовци.

Паметник на загиналите във войните на България беше официално открит в центъра на село Бракьовци. Кметът на Община Годеч – г-н Радослав Асенов, и кметският наместник на Бракьовци  – Иван Господинов, прерязаха лентата на монумента, който се намира на входа на селото.

Отец Тодор Тошев извърши водосвет-молебен в памет на героите от Бракьовци, дали живота си по бойните полета.

„Имената на 54 жители на село Бракьовци са изписани тук. Над 30 г. мечтаехме за този ден“, призна емоционално Иван Господинов.

„Заедно с подкрепата на правителството, средства от общинския бюджет и помощта на жителите на селото успяхме да изградим този възпоменателен обект. На плочата на паметника са изписани имената на нашите бащи, деди и прадеди, дали живота си за свободата ни. Дълбок поклон пред тяхната саможертва и паметта им. Трябва да знаем историята и да я предаваме на поколенията след нас. Да сме силни и сплотени, за да се гордеем, че сме българи. Честит Гергьовден“, заяви в словото си кметът Радослав Асенов.

Гостите на тържеството и роднини на загиналите отрупаха паметника с цветя в знак на почит и уважение. Литераторът Методий Кирилов представи одата „Кочо“, а краеведът Григор Марков стихотворение, посветено на неговия дядо, загинал във войните.

Събитието уважиха служители от общинската администрация, общински съветници, представители на политическите партии, общественици и граждани.

След официалната част танцьорите от ТС „Лудо-младо“ поднесоха своя танцувален поздрав към присъстващите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.