Официално: Три министерски оставки заради катастрофата край Своге

Снимка: btv

Министрите Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев подадоха оставки, след като премиерът Бойко Борисов им ги поиска заради трагичния инцидент край Своге, в който загинаха 17 души. Те още в неделя са заявили своята готовност за това.

Министрите Радев и Нанков дадоха извънреден брифинг в Министерския съвет, на който заявиха, че тримата са депозирали оставките си и понасят политическата отговорност като ръководители на трите министерства, които имат отношение към трагичния инцидент в Своге. Министър Московски не присъства на брифинга, тъй като е в болничен.

„Така постъпваме в ПП ГЕРБ, носим политическа отговорност, поставени сме на тези позиции да свършим определена работа. Без да имаме персонална вина, но очевидно министерствата не са били в това състояние, че да ни предпазят от подобна трагедия“, посочи МВР шефът в оставка Валентин Радев.

Тези дни от неделя насам тримата министри останали на постовете си, за да предадат работата и да помагат на прокуратурата и следствието след трагичния инцидент. Премиерът Бойко Борисов им казал обаче, че днес е денят да напуснат министерските кресла.

Той им заявил: „Донесете оставките!“. „И ние ги депозирахме“, разясни Радев.

Министрите отрекоха да си тръгват заради настояването на опозицията. Не писали и мотиви за оставките.

„Ние сме хора с морал, затова понасяме тази отговорност, като ръководители на трите структури, които имат касателство по трагичния инцидент“, разясни Нанков.

Двамата министри в оставка допуснаха, че вероятно е липсвала координация и комуникация между ведомствата, за да се случи инцидентът, но обявиха, че се прави „революция“ и в близко бъдеще ще се случат добри неща в областта на пътната безопасност, пише dnes.bg.

За момента няма други депозирани оставки на шефове на ресорни структури, но в последните дни в следствието разпитват настоящи и бивши представители на Пътната агенция.

Радев и Нанков не мислели какво ще правят по-нататък, но има вероятност да се върнат като депутати в НС.

„За да сме на светло, да продължаваме да даваме информация“, каза Валентин Радев. Въпросът дали чувстват персонална вина, че нещо не са свършили, те оставиха без отговор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.