РЕПОРТАЖ НА „АКТУАЛЕН ГЛАС“: Синоптичката на bTV Станислава Цалова пази защитен божур в къщата си в Туден, прадядо й правил най-сладките захарни петлета в селото

Едва ли има човек, който да не е чувал гласа й или да не я е гледал на екран. Станислава Цалова е едно от най-обичаните лица от малкия екран, без което денят ни няма как да започне. От създаването на bTV казва прогнозата за времето.

Във вените й тече смесена кръв. Майка й – Антонина, е дете на японка и кореец. Баща й – Страхил, е българин, с годечка жилка. Прадядото на Станислава – Трайко Китанчев, е от село Туден.

Наследствената къща на синоптичката се намира в махала „Мрамор“, на самия главен път. В нея са живяли родителите на баща й – баба Лена и дядо Трайко. От години в нея никой не живее. Често допреди 5-6 години идвала лелята на Станислава – Тина. През последните години обаче и тя спряла да идва. За това, че някога там е кипял живот, напомнят само многобройните дръвчета и цветя в двора на къщата, видя репортер на „Актуален глас“.

Дворът е осеян с игличета. В него има многовековна акация и няколко ореха. Пред къщата те посрещат красиво разцъфнала ябълка и голям гъст чемшир. В двора расте и див божур, който е защитен вид, вписан в Червената книга на България.

Местните туденчани разказват, че прадядото на Станислава – Трайко, правил незабравимо вкусни захарни петлета и пръчици, които продавал в селото по 5 ст.

„Петлетата бяха червени и бели. И пръчиците също – усукваше ги много интересно. С майсторлък. След това ги увиваше във вестници и ги редеше в кутия от халва“, спомнят си очевидци.

„Имаше един съсед – дядо Руско Дакин, който беше маслар и медар. Много кошери имаше и много крави, от чието мляко правеше масло. Един ден дядо Руско отишъл при дядо Трайко и го заварил да прави сироп за петлетата. Докато дядо Трайко му обяснявал за разтворената във вода захар, дядо Руско бръкнал в тенджерата и си попарил пръста от врелия сироп“, връщат се назад в спомените си местните.

Малката Станислава с майка си Антонина и баща си Страхил в София

В Туден с гордост говорят за рода на Станислава и си спомнят как като малка сегашната телевизионна звезда идвала в селото и си играела с децата. Преди време в интервю пред „Годеч днес“ самата тя призна, че баща й пази прекрасни спомени от Туден.

„Там той ме научи да се катеря по дърветата, да паля огън, да играя волейбол. Мама превръща в празник всяко отиване в Туден“, разказа през 2006 година звездата на bTV.

Това, което най-много и е направило впечатление в семейната къща в Туден, била библиотеката, в която имало повече книги за деца, отколкото в училищната библиотека в София.

„Тя е нашето момиче. Обичаме я много“, гордо заявяват туденчани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.