Румяна Бъчварова носи Благодатния огън на дядо Антоний в самолета

Благодатният огън ще бъде пренесен от Йерусалим в България и тази година въпреки пандемията от коронавирус. Това увери Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейският митрополит Антоний. Именно той ще донесе у нас Благодатния огън от Светите земи. 

Очаква се най-младият владика да лети до Израел на Велика събота – 18 април, с правителствен самолет. Той ще бъде придружаван само от директора на Дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет – Емил Велинов. Поради мерките за сигурност в Израел нито един представител на православните църкви, които по традиция отиват на Божи гроб, за да вземат Благодатния огън, няма да напуска самолетите, а огънят ще им бъде занесен в специални фенери на летище „Бен Гурион“ до Тел Авив по определен от израелските власти ред, пише Lupa.bg.

Светият Синод за втори път упълномощава най-младия владика да донесе Благодатния огън у нас. За пръв дядо Антоний бе благословен да направи това през 2018 г.

Сега Израел въведе строга 14-дневна карантина за всички, които отиват в еврейската държава. За да се избегне карантинният период, митрополит Антоний и Емил Велинов ще останат в самолета и нашият посланик в Израел Румяна Бъчварова заедно с представители на израелската държава ще донесат в самолета Благодатния огън. 

Въпреки пандемията израелските власти обещават да дадат възможност на православните страни да спазят тази пасхална традиция, но без да се допуска участие на външни лица в богослужението на Божи гроб. Тържествената служба на Велика събота по измолването на Благодатния огън ще бъде водена, както и в други години, от Йерусалимския патриарх Теофил III, но в присъствието само на десетина души в храма. А делегациите, които искат да получат Възкресния огън, ще чакат на летището. В предишни години храмът на Божи гроб се изпълваше с хиляди свещеници и миряни още от ранни зори на Велика Събота и сред това стълпотворение от християни Йерусалимският патриарх измолваше Благодатния огън.

Благодатният огън се запалва свръхестествено всяка година часове преди Възкресение Христово в храма „Възкресение Христово“, построен върху Божия гроб в Йерусалим. Чудодейният огън е символ на Божията светлина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.