САМО В „АКТУАЛЕН ГЛАС“: Видовден оживя по БНТ навръх Нова година (СНИМКИ)

България посрещна Новата 2021 година с БНТ. Националната телевизия е безспорен лидер в новогодишната нощ.

Празничната шоупрограма „Новогодишна щръклица” събра над 1 млн. зрители пред екрана.

Близо двучасовата наслада за очите и душата събра в едно таланта на обичани телевизионни лица и знакови фолклорни изпълнители, танцьори, както и емблематични за родната сцена актьори.

Перфектната симбиоза между новаторския дух и изконните български традиции наистина предизвика еуфорично пощръкляване от удоволствието на умело съчетаната динамика на модерното съвремие, прегърнало поколенческата ни идентичност, запазена през вековете.

Традиционният годечки панаир – Видовден, сякаш оживя пред погледа на многобройната аудитория, предпочела този съвременен прочит на уникалната празнична атмосфера, с която обичайно изпращаме старата и посрещаме новата календарна година.

Удивителната прилика на сценария с отколешните традиции и атракции по Видовден – така, както го празнуваме и в нашия край, стопли сърцата на залепените пред екрана веселяци.

Цветната приказка разказваше и за неизменните дружинки, събрани около масите с аперитиви и поводи за сладки клюки, и за така чаканите люлки, въртележки, сергии с лакомства и забавления.

Не липсваше и танцуващата мечка под съпровода на своя стопанин, клоуните и цирковите актьори и каскадьори, настръхващите хорови вокални изпълнения, сурвачките, наздравиците, наричанията и, разбира се, колелото на живота – символът на българския дух и бит, свързващата нишка помежду ни, а именно хубавото, кръшно, мераклийско хоро, обединяващо ни, въпреки различията и разделенията през наниза на дните от годината.

Убедеността, че народното ни творчество е балсам за душите ни и преди, и сега неслучайно превърна новогодишната програма на БНТ в еталон за купон – по нашенски и както си трябва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.