Сбогуваме се с човека, който лекуваше с внимание и загриженост

Снимка: Архив „Актуален глас“

Годеч загуби не само един доказан медицински специалист, но и обичано лице, което всички съграждани познаваха и уважаваха.

Д-р Оля Костадинова ще остане в спомените ни със своята отзивчивост, професионален подход и човешка топлина, която нерядко е била достатъчна за лечение на проблемите. 

Връщаме хубавите си спомени за нея в интервюто, което даде за „Актуален глас“ през 2009 г.

Д-р Оля Костадинова е родом от Видин и израства в семейството на учители. Има сестра, с която заедно прекарват детските си години. Любимият й предмет в училище е биологията.

„От 6–ти клас се увлякох по тази наука, защото ми хареса материята, а и самата учителка ни разказваше уроците много увлекателно. Събирахме насекоми, растения, беше безкрайно интересно”, спомня си тя.

След като успешно завършва гимназията във Видин, кандидатства медицина и веднага я приемат. По време на следването си Оля се запознава с доктор Емил Костадинов, когото познаваме като най-добрия педиатър в града. След щастлива студентска любов идва в Годеч, дни преди преврата през 1989 година.

Започва работа като цехов лекар в завод „Ком“, където изкарва 2 години. От 1992–ра започва работа във вътрешен болничен кабинет. Споделя, че първите години й е било трудно, защото не познавала хората. Сега обаче едва ли има човек, който да не е преминал през ръцете й.

През 2007 година Оля се оттегля от длъжността личен лекар и пациентите й се поемат от д–р Бауренски.

„Причината да взема това решение беше 24-часовото разположение, което ми тежеше. Нямах ден, в който да мога да си почина. Не можех да посещавам родителите ми във Видин, а те също са болни”, заяви тогава доктор Костадинова.

Освен това работата като личен лекар има и своите негативни страни. Д-р Костадинова има две дела със Здравната каса, които е спечелила.

След като прекратява практиката си на джи пи тогавашният управител на болницата –  д-р Любомир Стефанов, й предлага да стане завеждащ Вътрешно отделение.

Макар и като завеждащ отделение д–р Костадинова не отказва помощ на никого. Постоянно я търсят, дори и вкъщи, за да преглежда и лекува пациенти. Попитах я дали усеща обичта на хората, а тя призна, че осъзнава колко вяра имат в нея, но невинаги може да разреши проблемите им.

Пред „Актуален глас“ тя довери, че не би била това, което е, ако не работи с екип от колеги-специалисти.

„Те много ми помагат!“, отсече доктор Костадинова.

Аз съм човек, който живее с проблемите на хората, споделям ги със съпруга ми и понякога коментираме заедно състоянието на някои пациенти“, призна тя.

Лекарското семейство има две прекрасни дъщери. Момичетата нямат желание да се занимават с медицина, защото виждат, че трябва да се раздаваш, за да бъдат добре пациентите ти.

Методи ТОДОРОВ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.