След трагедията край Своге нов трънен венец за Спешната помощ

И след кървавия инцидент край Своге, при който 17 души загубиха живота си, а други 27 бяха ранени, всезнайковци – дърдорковци прокарваха твърденията си из медиите, че линейките на Спешна помощ били закъснели, като се отзовали на окървавения терен край Дефилето едва на 50-тата минута.

Стана особено модерно след всеки фатален инцидент да се върти като мантра до втръсване, че линейките на Спешна помощ се разтакават и не идват навреме.

Стига вече! Беше казала преди време Румяна Бъчварова в качеството си на вътрешен министър. Каза го по повод коментарите за МВР. Но дали е МВР на мушката на вечно укоряващото ни общество или е Спешна помощ – все тая. И тези и онези са на пангара. Пекат се на бавен огън, подклаждан от онлайн рупори, криещи се често зад анимационни герои или отдавна хъврлили топа псевдогерои.

Спешна помощ създаде блестяща организация по спасителната акция на ранените край Своге. Впрегна целия ресурс, създаде бърз координационен план, като при истинско бедствие, за минути концентрира екип от близо 50 спешни медици от различни филиали и струпа на мястото на трагедията 15 линейки. МВР им осигури коридор, с което улесни още повече работата и създаде по-голяма бързина на екипите да достигнат до нуждаещите се.

Мобилизиран беше целият болничен ресурс за пострадалите в ужасяващата автобусна катастрофа. Това са усилия, интензивност, експедитивност. И най-вече професионализъм, който много често остава непризнат.

Приматското ни ниво на общуване и поведение, дърдоренето, е отражение на душевната ни нечистоплътност. Понякога си мисля, че трябва да им сложим трънен венец на работещите в Спешна помощ.

Ако няма на кого да си го изкараме – те са насреща да понесат личните ни тегоби и емоционални фази. Да си виртуален деятел със сигурност е гальовно и горделиво. На терен обаче картинката е доста по-неприветлива и нелустросана.

Методи ТОДОРОВ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.