СПЕЦИАЛНО: Кой вирус е най-пагубен за човечеството – говори иподяконът, който ръководи транспорта на София, Кристиан Кръстев

„Социалната изолация може да накара хората да се смирят и да погледнат към себе си. И по-точно не изолацията, а самосъзнанието. Сега имат времето да се изолират от динамиката на ежедневието и от целия материален свят, в който живеем. Сега всеки може да обърне повече време на себе си и околните.“ Това заяви в специално интервю пред „Актуален глас“ Кристиан Кръстев – бивш министър на транспорта в служебното правителство на Марин Райков, а сега зам.-кмет по транспорта в Столична община.

„В момент като този зрелите хора проявяват мъдрост, респективно и поглеждат навътре в себе си. Това е време за равносметка. Мисля, че дойде в период, когато всичко беше прекалено забързано. Тази година е много преломна и важна за всички“, смята Кристиан Кръстев.  

„Скоро гледах коментари на еколози и други радетели на екологията за по-нормален и по-чист начин на живот как всъщност това е и период, в който ние дадохме време на планетата малко да си отпочине от нас – хората“, добави един от заместниците на Йорданка Фандъкова.

„Хората имат много къса памет. Забравят тези времена, особено ако после отново влязат в руслото, в което са били преди това“, разсъждава той.

„В нашето съвремие не се е случвало подобно нещо. Не сме преживели испанския грип, в Китай имаше преди много време заразата SARS и хората вече 7-8 години ходят с маски и внимават какво правят. Може би и затова бяха доста по-дисциплинирани и се справят с COVID-19 доста по-адекватно от европейците, които са прекалено свободолюбиви и си мислят, че лесно ще им се разминава всичко. Сега мисля, че доста отрезвително действа това на всички европейци и би трябвало да ги дисциплинира“, надява се бившият транспортен министър.

На въпроса кой вирус е най-пагубен за човечеството Кристиан Кръстев категорично заяви:

„Популизмът. Пагубен за 21 век не е нито един от вирусите, нито дигитализацията, дори не е това, че хората вече не си говорят един с друг, а общуват виртуално. Най-пагубна за всички нас е тази зараза – наречена популизъм, във всяко едно отношение. И докато популизмът и неговата посредственост оказват влияние върху обществено-политическия процес и социалното развитие на обществото, няма да се случва нищо полезно за хората“.

„Въпросът е да се мобилизираме и максимално бързо след кризата да направим усилия, за да излезем от тази ситуация. Очакванията към правителството и към местната власт винаги са били много големи, но възможностите не са толкова реалистични, колкото хората си представят. Нито бюджетът на правителството, нито на общините е бездънен и безкраен. Всеки един от нас като гражданин съответно трябва да има и свое самосъзнание, дълг и позиция, за да преминем заедно през този момент. Разбира се, никой не може да бъде съразмерим с друг. Тук не говорим, че всеки един трябва да си плати данъка. Данъкът е самосъзнанието на всекиго от нас кой с какъв принос, какво жертва и какво е жертвал, за да преживее тази криза. Убеден съм, че всеки понася някакви материални, емоционални, морални и социални жертви“, обобщава ситуацията Кристиан Кръстев.

„Най-простото нещо е вярата в Бог. Когато човек вярва в Бог, в доброто и любовта, когато поставя общото пред частното, всичко си идва на мястото“, вярва Кристиан Кръстев, който през 2014 г. бе подстриган за иподякон от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейския митрополит Антоний.

„Божият храм и Божият дом са дом за всички хора. Църквата е институция, както държавните и общинските. Въпрос на култура, Бог е във всички нас“, коментира той по повод призивите за затваряне на храмовете за Великден.

Методи ТОДОРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.