Фоторепортаж в „Актуален глас“: Вижте защо Годеч посрещна ученици от Испания и Литва

Ученици от Испания и Литва гостуваха на СУ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Годеч. Посещението им е организирано от Първо ОУ „Васил Левски“ в Костинброд, което е партньор на испанското училище по проекта „Еразъм +“.

Целта на проекта е общуване на английски език, което ще доведе до подобряване на езиковите умения на учениците, и създаване на приятелства.

„Училището в Костинброд е партньор на училище „Регина Кармели“ в испанския град Руби, намиращ се на 20 км. от Барселона, като в това партньорство са още училища в Чехия и Литва. Това е международна програма, която има за цел – усъвършенстване английския език на учениците, опознаване на различните култури и най-вече обмяна на опит на образователните системи“, сподели пред „Актуален глас“ директорът на Първо ОУ „Васил Левски“ – г-жа Даниела Борисова. 

Директорът на училището в Годеч – г-жа Полина Петрова, приветства групата 

„Българската образователна система е под всякаква критика. Знаете, всеки ученик носи пари на училището и ние правим компромиси, за да остане това дете при нас. Но този компромис е рикошет в качеството. Ако даден ученик е за двойка, ние пишем тройка, за да остане, за да има пари. Образователната система в Испания гарантира еднакви условия за всеки ученик“, даде пример още Борисова, която е начело на училището в Костинброд 23 години.

„Да не говорим, че физкултурният им салон е като нашата зала „Арена Армеец“. В него има възможност за всички видове спорт, имат материална база, която за нас би била лукс, който си позволяват 5-6 училища“, сподели още тя. 

Полина Петрова и Антония Баева от 11 клас поздравиха чужденците с песента „Македонско девойче“

Проектът се казва „Let’s play together“ (Нека да играем заедно)

Общо 11 ученици – 6 от испанския град Руби и 5 от Литва, заедно с ръководителите им се срещнаха с ученици от годечкото училище, където имаха възможност да общуват помежду си и да усъвършенстват английския език.

Сред групата бяха и ученици от Първо ОУ „Васил Левски“ 

Учениците представиха своята страна, град и училище 

По-късно делегацията гостува и в Община Годеч. По време на посещението си в Общинската администрация гостите бяха посрещнати от кмета – г-н Радослав Асенов, и от г-жа Мария Владимирова – председател на Общинския съвет.

Асенов и Владимирова приветстваха гостите в Голямата заседателна зала на Общината. Градоначалникът разказа на учениците за разделението на властите в България и ги запозна с естеството на работа и предизвикателствата на местната власт.

Даниела Борисова подари на кмета тениска с логото на проекта

След това децата посетиха и читалището, където с много усмивки и добро настроение танцьорите от ТС „Лудо-младо” ги запознаха с основни техники в българските народни танци.

С ентусиазъм чужденците разучаваха стъпки и движения от народната ни танцова култура  

Мария Цветанова поведе хорото

Наситения с много събития и дейности ден продължи с разходка до Шумския манастир, където отец Симеон посрещна групата.  

Чужденците останаха впечатлени от светата обител 

В спортната зала учениците играха бадминтон. 

Програмата приключи с организирана от учителката по химия Елена Станимирова и учениците от 7 клас Вечер на химията, по време на която бяха показани атрактивни експерименти.

Полина Петрова поздрави дългогодишната учителка за събитието 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.