Църквата в Мургаш грейна след ремонт (СНИМКИ)

Завърши ремонтът на църквата „Св. Архангел Михаил“, която се намира в село Мургаш. Напълно ремонтиран е покривът, който бе пропаднал и протекъл, което наложи спешен ремонт преди зимния период. Както „Актуален глас” писа, през есента на 2017 г. видният деятел от Мургаш – Антон Попов, и годечанинът – Юлиян Йорданов, инициираха кампания за набиране на средства за ремонт на покрива на църквата, тъй като от Светия синод обявили, че пари за храмовете в годечка околия за 2017 г. не се предвиждат. (ВИЖ ТУК)

Така година след обявената дарителска акция, ремонтът вече е факт, а Антон Попов не крие радостта си от стореното.

„Ремонтът не търпеше отлагане. Основният теч беше около купето, тръгне ли то, всичко ще полети надолу в храма. Подменихме старите изгнили дъски, направихме ново било на покрива от обработен дървен материал – първо качество, сложихме фолио, метални керемиди, напълно облицовахме купола с нова ламарина, монтирахме му алуминиева прозорци, обшихме бордовете по наклоните, сложихме и нови улуци, защото досега нямаше такива, а също и водосточни тръби, които да отвеждат водата да не облива стените на църквата“, обобщи ремонтните дейности той.

„Щастлив съм, че има хора, които се отзоваха. Благодаря на всички дарители. Това е храм, който се ползва от цялата общественост, не само от жителите на село Мургаш. Трябва да го пазим и поддържаме, защото има изключителни стенописи, иконостас, гранитен под. Хората се възхищават“, обясни той.

Мургашанинът говори с горчивина за дирекцията по Вероизповеданията, Светия синод и онези, посегнали на тока на светата обител.

„Не съм получил и едно кръстче от Синода. Никой не е дошъл, поинтересувал се, помогнал. Отговориха, че нямат средства и дотам. Преди седмици пък отрязаха тока. Добре че има съвестни хора от Мургаш, които пуснаха кабел, за да могат майсторите да си свършат работата“, с плам говори Антон Попов.

Църквата в село Мургаш е построена през 1879 г. на мястото на древен оброк. Храмовият й празник е на 8 ноември – Архангеловден. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.