Шефът на щаба за коронавируса: Грипът се прекършва, няма да поощрим удължаване на ученическата ваканция

Грипът отминава, а коронавирусна ваканция за учениците едва ли ще има. Това стана ясно на заседанието на Министерския съвет днес. В него се включи и председателят на Националния щаб за борба с коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Припомняме, че учениците са в национална ваканция, до сряда включително, заради избухване на втори вид грип.

От друга страна, щабът за коронавируса щял да предложи диференцирани мерки за областите с и без установена зараза, пише „Флагман“.

„Ние проявяваме пълно разбиране за това, че прекалените мерки могат да донесат и много вреди, отколкото ползи, и заради това ще предложим диференциран подход. Ако започнем по ресори – това е във връзка с учебните програми. Едно нещо да уточня – да го направя с цялата отговорност, която нося. Децата са най-малко засегнатата група от коронавирус инфекция“, заяви Венцислав Мутафчийски.

„Това е и за радост, нали, ‘щот това е бъдещето“, обади се Борисов.

„Да, абсолютно е за радост. За разлика от Б-грипа, при който пък таргетната група е точно учениците. Така че, благодаря ви за разбирането, възприехте адекватни мерки спрямо грип Б-ваканцията.“, отговори му Мутафчийски.

Премиерът отново реши да се намеси със заръка: „Много ясно да обясните – ваканцията не е заради коронавируса, а за Б1. И дори въобще да нямаше коронавирус, те щяха да бъдат в грипна ваканция. Нали тъй?“

„Да, затова го повтарям непрекъснато, г-н премиер. И пак затова започнах изложението си с това. Тази ситуация вече с грип Б и въобще с грипа започва да се прекършва. От вчера се наблюдаваше плато в заболеваемостта и вече в някои области спада. Т.е. ефектът, който е постигнат от така наложените мероприятия като ваканция, колкото и изключение да беше и колкото и неприятно да беше – два пъти грипна ваканция, обявявана за една учебна година, ние смятаме, че са задоволителни. Затова няма да поощрим продължаване на тази ваканция“, обясни шефът на щаба.

Удължаване на учебната година заради грипната ваканция няма да има. Възможно е обаче при необходимост някои теми да отпаднат от външните оценявания след 7, 10 и 4 клас. Това каза в ефира на „Тази сутрин“ Таня Михайлова, зам.-министър на образованието.

„Няма място за притеснение. Преструктурира се материалът, което означава, че тук водещ е учителят и ситуацията в класната стая“, посочи тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.