Шумският манастир има нов игумен

Шумският манастир “Свети Архангел Михаил”, наричан още Лопушненски, си има нов и.д. игумен – архимандрит Януарий. Той поема официално светата обител със заповед на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Освен че временно ще оглавява манастира, архимнадрит Януарий е и архиерейски наместник на Годечката духовна околия от юли миналата година. (ВИЖ ТУК)

Духовникът е и игумен на Искрецкия манастир „Успение Богородично“.

Архимандрит Януарий

Сведенията за времето на възникване на Шумския манастир и неговата по-отколешна история са изключително оскъдни. Според местни предания манастирът е основан през XI век, а след това е разрушен. Възстановен е през XIX век. Църквата е много стара, а в нея са запазени уникални стенописи. С Решение № 3107 от 18.IX.1978 г. на Комитета за култура Шумският манастир „Св. архангел Михаил“ е обявен за паметник на културата с художествено значение.

И въпреки че манастирът има нужда от средства за ремонт и реставрация, през 2001 г. комисия от Националния институт по паметници на културата (НИПК) установила на място необходимостта от ремонтни дейности, но заключила, че „стенописите в манастирската църква не са от национално значение и нямат особена художествена стойност“ и средства за реставрацията му не били отпуснати.

23 години обителта се стопанисваше от отец Иван.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.