Село Комщица – рай за авантюристи и скални катерачи

Село Комщица е едно от най-живописните и романтични села в Община Годеч. Освен че се слави като родното място на великата скулпторка Васка Емануилова, селото е известно и със своите пещери и скални образувания. Там се намират пещерите Малка и Голяма Балабанова дупка, Търса, Вълчата дупка, Граничарска пещера, Маринова дупка, Шамак, Петриш. Повечето от тях все още непроучени.

Село Комщица е идеално място за скално катерене и планински туризъм, поради което през последните години се превръща в епицентър на авантюристични катерачи от столицата, които се опияняват от адреналин и разкриват чудна живописна гледка на населеното място от птичи поглед. 

Софиянецът Дамян Илиев е един от тях. Той е инструктор по катерене от 2011 г. и е сред изследователите на скалите над Комщица. Попада в селото преди 3-4 години. Води го известният в катераческия спорт – Явор Цветанов, който печели проект във Федерацията по катерене и алпинизъм за разработване на скалите над селото.

Така започва покоряването на чукарите край Комщица, където двамата в компания от ентусиасти прокарват маршрути и екипират скалите с болтове и халки. Пред „Актуален глас” Дамян Илиев призна, че все още продължават да се правят нови маршрути и определи мястото като малък скален венец с над 30 маршрута, благоприятни за практикуване на спортно катерене.

Оттогава до днес не спира да катери района. Идва с различни групи, тъй като споделя, че мястото е подходящо както за начинаещи, така и за по-напреднали. Катерил е за последно през юни тази година.

„Комщица има прекрасна природа, предлага невиждано спокойствие, супер тихо място. Условията за катерене са страхотни. Най-големият плюс е, че ходенето пеша от колата до скалите е минимално, което го прави предпочитано за малки деца и много семейства”, споделя Дамян Илиев.

Катерачът уверява, че ако има циганско лято, ще се възползва и ще дойде отново с група авантюристи. Ако метеорологичната обстановка не позволява, ще го направи в първите дни на пролетта.

Категоричен е, че всеки може да стане катерач, стига да има желание. А страхът – той се преодолява с катерене. „Готов съм да стана инструктор на всекиго, дръзнал да се занимава с екстремния спорт“, завършва той.

Методи ТОДОРОВ
Снимки: climbing-bulgaria.com; Антония Влайкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.