Видение на младо момче в Шума: Елате, елате, тук има свято място!

Шумският манастир не е сред най-известните в района на Годеч, но крие любопитни и малко известни факти.

Намира в землището на село Шума, скътан в северното подножие на планината Чепън, в непосредствена близост до село Лопушна. Затова честно е наричан и Лопушански.

Сведенията за времето на възникване на Шумския манастир са изключително оскъдни. Историята му е обвита в легенди.

По онова време през 1860 г. хората от махала Рекето изкарвали на паша животните си в района, където днес се намира светата обител. Един ден местно момче, минавайки оттам със стадото си, изпада в особено положение и започва да вика: “Елате, хора.Тук има свято място, елате да открием манастира.”

Състоянието му се влошава, родителите му го завеждат при знатен турчин. Той заявил, че ще нареди и изпрати хора да изчистят местността и ако намерят останки от стар храм, той ще даде пари за възстановяването на манастира, ако няма, момчето ще му слугува 20 г. без пари.

В крайна сметка, по време на разчистването се откриват основите на голяма църква, върху основите на която е построен днешният храм. Строежът на храма продължил от 1861 до 1863 г., а освещаването му е направено през 1864 г. По-късно към църквата са изградени други сгради –жилищна и стопански, с което се обособява манастирът, във вида му, какъвто го виждаме днес.

Друга легенда гласи, че преди 200-300 г. село Шума се местило на различни места. Първоначално било в местността Болина падина, а след това в местността Старо село.

Тогава се появила чума и хората започнали да измират. Преданията гласят, че онези, които слизали да пият вода от манастирския извор, останали живи и напускали старото поселище, което днес се казва Болина падина – от болест.

С решение № 3107 от 18.IX.1978 г. на Комитета за култура Шумският манастир „Св. архангел Михаил“ е обявен за паметник на културата с художествено значение.

До църквата има жизнен дъб на повече от 400 години. Вътрешността на църквата е изписана с характерната за XVI – XVII в. живопис. Изобразени са Христос, Страшният съд, светците конници Георги и Димитър и патронът на църквата.

Игумен на манастира е отец Иван, който стопанисва обителта от 1997 г.

Методи ТОДОРОВ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.