Иван, Богдан, Християн и Йордан – повелителите на Светия кръст в Годеч. Кой ще извади Разпятието утре?

Богоявление (Йордановден) е един от най-древните християнски празници. С него отбелязваме кръщаването на Иисус Христос във водите на река Йордан от Св. Йоан Кръстител. Празникът е свързан с тайнството на водоосвещението, което според църквата ще очисти човешките грехове. Православният канон изисква празничен водосвет. След обредното кръщаване на водата свещеникът хвърля кръста в реката или в морето. От хиляди години насам мъжете всяка година скачат в ледените води, за да извадят хвърленото там Разпятие.

В Годеч традицията по спасяването на кръста бе възобновена през 2015 г. след 10-годишно прекъсване.

18-годишният тогава Иван Младенов извади светинята от коритото на река Нишава, а яки мускуляги приковаха погледите към себе си, цамбурвайки се в ледените води.

През 2016 г. най-бърз се показа 30-годишният Богдан Богданов, който се впусна в битката за кръста последен, но излезе от водата като победител. И посвети свещения символ на сина си.

Снегът и минусовите температури не уплашиха желаещите да се хвърлят за кръста и през 2017 г. 7 смелчаци нагазиха в ледените води на реката, търсейки го. Пръв го извади 15-годишният Християн Бояджиев. Ученикът сподели, че за първи път участва в ритуала и не скри, че е взел решението да участва спонтанно.

През 2018 г. реликвата, традиционно хвърляна от отец Тодор, спаси именикът Йордан Георгиев, който влезе в борбата за светия кръст с още 8 момчета.

Народното поверие гласи, че който го извади, ще е здрав през цялата година. Освен благословията победителите ежегодно получават парични награди от общината, която е и организатор на проявата.

На кого ще се усмихне късметът утре – предстои да разберем. Началото на празника е 13.00 часа, мястото – участъкът на реката срещу санирания блок №9. (ВИЖ ТУК)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.