Община Годеч в присъствието на много официални гости откри новата изложбена зала (СНИМКИ)

На тържествена церемония с много гости тази сутрин Община Годеч официално откри новоизградената изложбена зала в центъра на града.

На събитието присъстваха г-н Цветан Цветанов, зам.-председател на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група на ГЕРБ, народният представител от ГЕРБ-София област – Васил Цветков, Любен Кънчев – зам.-министър на туризма, Весела Щерева – парламентарен секретар на министерството на културата, кметът на Община Драгоман – Андрей Иванов, както и зам.-кметът – г-жа Емилия Милушева, кметът на Община Костинброд – Трайко Младенов, зам.-кметовете Теодора Гогова, Габриела Георгиева и Александър Ненов, д-р Атанас Тенев, председател на ОбС-Костинброд, кметът на Община Божурище – Георги Димов, кметът на село Петърч – Борислав Борисов. Празника уважиха още председателят на ОбС-Годеч, г-жа Мария Владимирова, общински съветници, кметове на кметства и кметски наместници, много жители и гости на града.

Церемонията започна с химна на Република България и химна на Европа, а след това последваха слова на официалните гости.

„С откриването на тази изложбена зала правим още една крачка към развитието на културата и културните ценности на територията на Община Годеч“, заяви кметът Радослав Асенов в встъпителното си слово. Той не пропусна да благодари на г-н Цветан Цветанов за безрезервната му подкрепа и на правителството, начело с премиера, г-н Бойко Борисов, която оказват на Община Годеч. Градоначалникът поздрави и колегите си кметове от съседните общини и им изказа своята признателност за добрата комуникация през годините.

„Две от помещенията, които държавата ни предостави още през 2016 г., успяхме да ги ремонтираме със собствени средства на стойност около 18 000 лв. и да ги превърнем в този творчески кът“, обясни още Радослав Асенов.

„Преди 4 години Годеч бе тъмен и неприветлив. Сега с усърдната работа на кмета Асенов и неговия екип общината придоби нов облик. Поредното доказателство за усилията, които полага общинското ръководство да превърне Годеч в един по – благоустроен, по – красив и по – европейски град, е обновената галерия, в която личности като Тодор Тодоров могат да представят своето изкуство и всеки един от нас да се докосне до него“, заяви г-н Цветан Цветанов.

„Това е поредната стъпка, която Община Костинброд трябва да догони. Затова и цялото ръководство на общината е тук – да видим добри идеи“, коментира кметът на Община Костинброд, г-н Трайко Младенов, който предложи взаимно сътрудничество.

„Наши творци да излагат свой труд и произведения във вашата зала, а ваши творци да идват при нас“, предложи той.

Поздрав поднесе и г-н Любен Кънчев – зам.-министър на туризма. От свое име и от името на г-жа Николина Ангелкова – министър на туризма, той обобщи, че ставащото в Годеч е модел и пример какво трябва да се случва в цяла България.

„Резултатите са перфектни. На запад от София се създава един пъзел, който запълва всичко, което е необходимо за района“, каза той.

Весела Щерева, парламентарен секретар на министерството на културата, също не скри очарованието си от новия културен кът на Годеч. От свое име и от името на министъра на културата Боил Банов тя поздрави кмета и цялото общинско ръководство за постигнатото.

„Убедена съм, че това, което е направено, е плод на много усилия, много работа и вдъхновение. Радвам се, че тук се говори за изкуство. Изкуството е може би най-градивната дейност на човека. С неговата сила и неговото въздействие най-лесно отключваме и събуждаме умовете и сърцата на хората“, завърши Весела Щерева.

Своята искрена признателност изрази и главният виновник за културното събитие – годечкият художник Тодор Тодоров, който предостави 50 бр. авторски картини специално за изложбената зала.

Емоционално призна, че случилото се днес е негова жадувана мечта от 1987 г. и изказа искрена благодарност на кмета Радослав Асенов за мигновената реакция и подкрепа.

От своя страна градоначалникът му връчи почетен знак на Община Годеч и огромен букет с цветя. 

След официалните речи бе извършен празничен водосвет от отец Тодор, след което лентата на най-новия обект в сърцето на Годеч прерязаха кметът Радослав Асенов, г-н Цветан Цветанов, художникът Тодор Тодоров и зам.-министърът на туризма – г-н Любен Кънчев.

Тържествената церемония завърши с коктейл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.