И стените скривайки с платната, той превърна залата в богата, в най-богата зала на града…*

Няма годечанин, който да не е чувал за художника Тодор Тодоров. Именно с негова колекция от картини бе открита новоизградената изложбена зала в центъра на Годеч на Ивановден.

Кой е Тодор Тодоров?

Тодор Николов Тодоров е роден на 27 юли 1933 г. в град Годеч, в семейството на активни земеделци. В градчето прекарва детските си години и завършва местната гимназия. Рисува от малък, а началните си стъпки в изобразителното изкуство прави под вещото ръководство на първия си учител по предмета в годечката гимназия – Иван Йорданов. След като завършва училището в Годеч, през 1958 г. го приемат в Художествената академия в София, където завършва с отличен, специалност „Стенопис“ при проф. Георги Богданов. Тодор Тодоров не познава граници в жанровете – рисува живопис, графика, стенопис, даже и скулптура. Зад гърба си има 600 нарисувани картини, като споделя, че се стреми да рисува точно и достоверно. Скромничи за своя професионален живот и казва, че има десетки скици, идеи и хрумвания, които не е осъществил. Безкрайно много обича родния си Годеч, където през 2008 г. организира своя изложба.

Години наред работи на свободна практика. През 1968 г. става директор на Културния дом в Годеч. Работи като художник в Кремиковци. Там става и председател на групата на художниците. До ден днешен членува в Съюза на българските художници.

Както „Актуален глас“ писа, по време на тържественото откриване на новия културен кът в сърцето на града Тодор Тодоров емоционално призна, че случилото се е негова жадувана мечта от 1987 г. и изказа искрена благодарност на кмета Радослав Асенов за мигновената реакция и подкрепа.

От своя страна градоначалникът му връчи почетен знак на Община Годеч и огромен букет с цветя. (ВИЖ ТУК)

За залата Тодор Тодоров предостави 50 бр. авторски картини. Изложбата съдържа пейзажи на Годеч в миналото, както и свободни фигурални композиции.

*Заглавието и заимствано от стихотворението „Художник“ на Веселин Ханчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.