Ученици събираха разделно отпадъци в Международния ден на земята – 22 април

По повод Международния ден на земята – 22 април, ученици от всички класове на двете бази на СУ „Проф. д-р Асен Златаров” събраха и предадоха голямо количество отпадъци от хартия и картон, стъкло, пластмаса и метал. 

Малките граждани предоставиха различни опаковъчни отпадъци – празни стъклени и пластмасови бутилки, кенове, вестници, списания и др. Материалите се събираха на два пункта – зад сградата на общината и База 2 на училището.

Събралите най-голямо количество получиха подаръци, а между останалите бе разиграна томбола с награди, осигурени от Община Годеч, която е и организатор на събитието. Те бяха раздадени от зам.-кмета Надя Сотирова. 

Малко след финала на проявата камион на фирма Булекопак АД, с която Община Годеч има сключен договор, натовари и извози боклука за рециклиране.

Чрез кампанията у младите хора ще се изгради ангажираност и отговорно отношение към опазването на околната среда.

Денят на Земята се отбелязва от 1970 г. първо в САЩ, като се включват повече от 20 милиона американци от всички краища на страната. През 1990 г. е обявен за международен празник, а в България се чества от 1993 година.

Чрез мотото на кампанията за Деня на Земята  през 2019 г. „В природата нищо не съществува само“ се акцентира върху това, че всички живи същества имат незаменима стойност и роля в живота ни. То насочва вниманието на света към изчезването на видове диви животни и растения, което все още може да бъде забавено и популацията им може да бъде възстановена.

Идеята, която свързва хората от цял свят на тази дата, е да се обединят в защита на околната среда и всеки да даде своя принос за по-чиста и здравословна околна среда за съхраняване на живота на планетата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.