Речено-сторено: Владиката Поликарп прати на послушание монахиня Агнеса в Разбоишкия манастир

Нейно преподобие – монахиня Агнеса, е поела Разбоишкия манастир от понеделник, 9 август. Тя е изпратена на послушание в скалната църква със заповед на Негово Светейшество патриарх Неофит, който е и Софийски митрополит.

Сестра Агнеса всъщност не е непозната за миряните, редовно посещаващи манастира край село Разбоище. Припомняме ви, че преди 3 години монахинята напусна скалния манастир, за който се грижеше в продължение на година и половина. Официалната причина за оттеглянето й така и не стана ясна, макар и неофициално да се спрягаха различни версии – от тежките условия в района до лоши организационни умения на онези над нея.

В края на миналата година Белоградчишкият епископ Поликарп разкри в ексклузивно интервю пред „Актуален глас“, че има желаещи духовни лица да възкресят за нов живот Разбоишкия манастир.

„Има подадени писма от монаси, желаещи да преминат в служение в Софийска епархия от други места и конкретно такива, които искат да са в Разбоишкия манаситир”, обяви тогава Негово преосвещенство. (ВИЖ ТУК) 9 месеца по-късно думите му се потвърждават с новината за поредната духовна птица, долетяла в скалното чудо.

„Актуален глас“ фокусира сестра Агнеса по време на поредната визита на дядо Поликарп в Годеч преди дни. Калугерката бе сред домакините на събитието в манастира „Св. Дух“, където владиката извърши йеромонашеско ръкоположение на отец Йероним и освети обновения храм „Св. Дух“. (ВИЖ ТУК)

Припомняме ви още, че и.д. длъжността игумен на Разбоишкия манастир е отец Йероним, който пое обителта от 1-ви май със заповед на Софийската света митрополия. (ВИЖ ТУК)

Досега за манастира се грижеше Михаил Михайлов, който бе негов домакин.

И ако години наред Софийската света митрополия беше оставила на самотек църквите и манастирите в района на Годеч, то към днешна дата и най-крайните безверници не могат да отрекат раздвижването и вниманието от страна на висшите духовници към Годечката духовна околия.

Не можем да си кривим и душата, че откакто дядо Поликарп тръгна из района и размаха пръст на мързеливците и лентяите, се усети промяната, а диалогът между духовниците и миряните се съживи. 

Дано да е задълго…

Методи ТОДОРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.