Годеч, наградите „Оскар“ и една „Ага“

Филмът на режисьора Милко Лазаров „Áга“ бе избран да бъде българското предложение в надпреварата за наградата на Американската филмова академия „Оскар“ в категорията чуждоезичен филм. Лентата е избрана от Националния съвет за кино.

„Áга“ е копродукция между България, Германия и Франция и е втори игрален филм на Милко Лазаров след първия „Отчуждение“ от 2013 г., който бе селектиран във Венеция. Оператор на лентата е Калоян Божилов, а съсценарист е Симеон Венциславов.

Прожекцията разказва историята на двама ескимоси – Нанук и Седна, чиято дъщеря Áга отдавна е напуснала дома и традициите. След като Седна се разболява, Нанук решава да изпълни последната й воля и да потърси Áга. Сюжетът цели да покаже начина, по който модерният свят променя отношенията между хората.

През 2018 г. прожекция на „Áга“ покори „Берлинале“, с което стана първият български филм от 29 години насам, получил възможността да закрие големия форум. Той вече има близо 40 награди от различни международни фестивали, като бе избран за най-добър филм на фестивалите в Кайро, Сараево, Любляна и Варна.

Милко Лазаров е български режисьор с корени от Годеч, откъдето е баща му. Той е брат на Константин Лазаров – собственик на комплекс „Балач”. Именно там най-често може да бъде видян именитият режисьор, въпреки че не пропуска да се отбие и до своята къща в Годеч, където е живял и прекарал немалка част от живота си.

Завършил e кино и телевизионна режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Владислав Икономов. Режисьор на едни от най-успешните телевизионни проекти на БНТ – „Великите българи“, „Голямото четене“, „Събитията на XX век“, „Ръкописът“. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.