ДНЕС, А НЕ НА 15 АВГУСТ: Разбоишкият манастир празнува своя храмов празник

На 21 ноември църквата чества празника Въведение Богородично – Деня на християнското семейство и младеж.

Днес е и храмовият празник на Разбоишкия манастир, който носи името „Въведение Богородично“, а не на 15 август, когато почитаме Успение Богородично (бел. ред денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си).

Днес празнуваме влизането на Светата Дева в Йерусалимския храм. Затова и семейното ходене на църква на този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога, за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род.

Архиерейският наместник на Годечка духовна околия – архимандрит Януарий, поздрави жителите на Годеч с Деня на християнското семейство.

„Възлюбени в Христа Господа, братя и сестри. Особената Божия грижа за децата, която Бог вменява в свещен дълг и на човеците, ясно се вижда от приведените думи на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Св. Синод на Българската православна църква още преди 90 години решава да определи празника Въведение Богородично за Ден на православната християнска младеж и семейство. Това е ден, в който си спомняме въвеждането на тригодишната Мариам в Йерусалимския храм и посвещаването й на Бога. Значимостта на този празник и актуалното звучене на неговото послание не са се изгубили с изминалите години. Днес българското общество има особена нужда да му бъде припомнено , че семейството не е отживелица, а естествена и необходима среда за отглеждането на децата, че възпитанието на младото поколение не е някакъв архаичен каприз, а най-правилната и важна инвестиция в бъдещето на обществото. Ето защо Българската православна църква в своята грижа за благоденствието на обществото с отговорност и високо съзнание ежегодно организира и провежда редица мероприятия в чест на Деня на православната християнска младеж и семейство. И тази година съвместно църква, училище и читалище – всички заедно, под благослова на Първосветителя на светата Българска православна църква Негово Светейшество – патриарх Неофит,  отбелязахме подобаващо големия празник Въведение Богородично. Радостно е, че мнозина от Годечка духовна околия се ангажираха пряко с реализацията на това тържество, с което на дело засвидетелствахме изконната си принадлежност към православната църква. Отечески поздравявам всички с големия празник, моля всемилостивия Бог и пречистата Богородица да дарят всички Вас – боголюбивите граждани на Годечката духовна околия, със здраве, сили и благоденствие. За много и благословени години. Честит празник!“

С неизчерпаема любов
архимандрит Януарий
Архиерейски наместник на Годечка духовна околия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.