ЕДНА ТРАДИЦИЯ СЕ ВЪЗРАЖДА: Славната трапска джамала се завръща, превзема Годеч на 1 януари

Снимката е илюстративна

Една стара годечка традиция се възражда. След дългогодишно прекъсване един от най-впечатляващите обичаи по онова време – джамалата, отново се завръща. Маскирани страшилища, препасали огромни звънци, ще обходят домовете на годечани с пожелания за здраве и благополучие по Нова година.

През последните години кукерските игри изгубиха първоначалния си смисъл, а автентичността и посланията, които носят, се изродиха до свеждането им в официална просия и не се тълкуваха като прогонване на зли духове и изразяване на желания за плодородие.

Проучване на Института за етнология и фолклорни изследвания към Етнографския музей при БАН сочи, че тази традиция трябва да бъде продължена и предадена от поколение на поколение като израз на оригиналността на националния дух.

От няколко седмици група младоци се заемат ударно да съживят някогашното мощно маскарадно нашествие.

Освен парада на автентични кукерски маски по-старите годечани ще си спомнят и за други атрактивни персонажи – циганка, поп, магаре.

Ентусиастите искат максимално да си доближат до същината на старата годечка джамала, като дори се срещат с бивши участници от славната трапска джамала, които им предават до най-малкия детайл от играта.

На 1-ви януари рано сутринта отворете вратите си за тях. Събрните средства групата ще дари за оздравяването на Кристиян Николов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.