Патриарх Неофит посрещна кмета на Годеч в Софийската митрополия

Българският патриарх и Софийски митрополит – Неофит, проведе официален прием на представителите на държавната власт и духовните ръководители на околиите, влизащи в диоцеза на Софийска епархия.

Срещата бе инициирана от ръководството на Софийска митрополия и се провежда за първи път, като целта й бе новоизбраните кметове, заедно с архиерейските наместници на осемте софийски околии да получат първосветителското поздравление и патриаршеското благословение на Софийския митрополит и патриарх Български Неофит.

Сред отзовалите се на любезната покана бе и кметът на Годеч – г-н Радослав Асенов.

Негово Светейшество патриарх Неофит влезе в залата, придружаван от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, г-н Теодор Атанасов, началник на патриаршеския кабинет и г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

След като благослови събралите се представители на държавната власт и духовниците, Негово Светейшество се обърна към тях с приветствено слово. В него той каза:

„Бихме искали още веднъж да ви поздравим с доверието, което жителите на вашите общини ви оказват и възлагат на вас техните надежди и очаквания“, каза в словото си Светейшият владика и направи равносметка на отношенията през изминалата година между митрополията, кметствата и архиерейските наместничества.

Той изрази надежда, че светската власт ще подпомогне изучаването на религия в епархийските училища, ще съдейства на социалната дейност и ще се грижи, заедно с Църквата за манастирските и църковни имоти.

В края на словото си той оправи благопожелания Божието благословение и благодатна помощ да бъдат през цялата настояща година с всички, които се трудят за благото на българския народ.

Специално за повода бяха поканени музиканти – изпълнители на класическа музика, които поздравиха присъстващите.

По време на приема патриарх Неофит лично се запозна и благослови всеки от присъстващите, като мнозина му отправиха благопожелания за здраве и успех, поднасяйки му цветя и подаръци.

В знак на внимание патриарх Неофит им благодари за присъствието с дар, който да им бъде утеха и напътствие в настоящата 2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.