Простащината е по-страшна и от коронавируса

От няколко дена 7 киргизстанци съжителстват с годечани. И са щастливи, защото градът им харесва, хората също. Може би, защото в кръвта им е заложено да бъдат винаги топли и приятелски настроени. За разлика от нас, които вечно се стремим да опозоряваме различните. Не знам колко време трябва да мине, че да проумеем, че светът не е създаден само за нас. И че себелюбието не е добродетел. Напротив – превръща ни в тирани.

Първично е да мислим, че всяко живо същество с дръпнати очи и матова кожа е носител на коронавируса, нали?

Новите наши съграждани не са преносители на никакъв вирус – нито с корона, нито без корона. Те са тук, за да търсят препитание, досущ като многото наши сънародници, които кръстосват земното кълбо, за да търсят по-добър живот. С тях сме съпричастни – жертви на трудова експлоатация, третирани като модерни роби и прочее.

От февруари две семейства от столицата на Киргизстан – Бишкек, са в Годеч. На работа са в сладкарски цех „Равик“. 7 човека – 4 жени и 3 мъже, всичките сладкари. Попадат в необятния свят на местното сладкарство след детайлно проучване от фирма за човешки ресурси, която всъщност е посредник между тях и „Равик“.

Регистрирани в дирекция „Миграция“ на МВР, с изрядни документи и здравни книжки. До месец ще имат и български лични карти. По-примерни от много наши градски.

Зарязват дом и родина в търсене на светли хоризонти. И ние ги посрещаме с неадекватно и парвенюшко поведение, присъщо за примитивните общества. Ще пребивават у нас до догодина по това време – договорът им е годишен. След това може и да продължат, а може и да си тръгнат. Въпросът е с какво ще ни запомнят и как ще се саморекламираме ние. Като представители на ниската класа или като едно цивилизовано общество.

Няма и месец и се изявихме. Местните ги заподозряха като носители на коронавируса. И истерията плъзна.

В България към момента няма установени случаи на заразени с коронавирус. Стриктно се спазват всички необходими мерки, за да предотврати разпространението, отсякоха властите след извънредното заседание на Съвета по сигурността във връзка с разпространението на коронавируса, което премиера Бойко Борисов свика вчера.

Няма място за паника, поне засега, предвид динамичната обстановка.

Киргизстанците са сърдечни и проявяват уважение към другите. Уважете ги и вие. Усмихнете им се. Поздравете ги. Подайте им ръка.

Ако вие не сте отворени към света, и той няма да се отвори за вас.

Методи ТОДОРОВ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.