ИЗВЪНРЕДНО: Правителственият самолет няма да лети за Благодатния огън до Йерусалим, без върбови клонки на Цветница

Светият Синод реши тази година да не изпраща църковна делегация до Йерусалим за взимане на Благодатния огън и да раздаде от този, който е останал в българската църква от миналата година. Това заяви Ловчанският митрополит Гавриил на извънредна пресконференция в Министерския съвет заедно с премиера Бойко Борисов.

Решението е взето, за да се спестят разходи от изпращане на правителствения самолет и по-добре те да отидат за медиците, стана ясно от думите на дядо Гавриил.

Преди това министър-председателят отиде на крака при патриарха и владиците в сградата на Светия синод. Те обсъдиха мерките за безопасност, които църквата ще предприеме във връзка с опазването на здравето на населението по Великденските празници. Министър-председателят присъства на извънредното заседание на Синода.

Ловчанският митрополит Гавриил похвали премиера, че се е справил много добре по време на кризата и го поздрави от името на Синода, че се бори всячески с коронавируса и че спазва християнските традиции.

„Заслугата на тези, които управляват България в този случай е огромна. Благодарим им за тяхнта вяра в Бога“, коментира Ловчанският владика по повод засега ниската заболеваемост у нас.

Синодът е решил във връзка със сложната епидемиологична обстановка на Цветница да не се раздават върбови клонки пред църквите, за да се избегне струпването на хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.