Любовта между хората оскъдня. Вярата също. Живеем ли в последните времена? Идва ли съдният ден, в който ще се срещнем с нашия Спасител? (ВИДЕО)

„Независимо от изпитанията, които Бог ни изпраща, ние трябва да посрещнем Възкресение Христово с духовна радост в сърцата си“,  обяви в специално интервю пред „Седмицата“ Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

Владиката вярва, че Бог допуска толкова, колкото можем да понесем всички ние – неговите чада.

„Затова и не се боим и страхуваме, но имаме преди всичко вяра и високо отговорно съзнание за периода, в който се намираме и надвисналата опасност. Трябва да бъдем изрядни граждани и да спазваме всичко онова, което държавата разпорежда“, сподели духовникът.

„От Светото причастие няма как да се заразим, защото Христос не сее зараза, а изцеление в сърцата и душите на хората. Но човек от човек може да се зарази. Затова и ние предприехме мерките според указанията на Щаба“, обясни той.

Мнозина свързват кризата с коронавируса с пророчествата за свършека на света. На въпроса какво казва Библията за края на човечеството митрополит Антоний заяви:

„В Светото писание се казва за последния ден, че никой не знае нито деня, нито часа, когато ще дойде Син Човечески, дори ангелите небесни.“

„Не бива хората да изпадат в панически страх и да живеят в него. През различните етапи в историята на човечеството са се случвали различни бедствия и катаклизми и хората, които са изпитвали маловерие, са виждали края. Но виждаме, че след тези катаклизми Бог отново ни предоставя порядък такъв, в който да живеем в мир, любов и изпитва сърцата и душите ни доколко сме нему верни“, добави той.

За православните Великден идва с чудо. Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. Старо поверие гласи, че Огънят не слезе, това ще е последният ден на човечеството.

„В църковната история няколко пъти Благодатният огън не е слизал от небето и много хора са виждали страшно знамение. В хода на историята са се случвали катаклизми, но светът не е свършвал. Затова нека се съсредоточим в нашата молитва и като православни християни да живеем така, за да бъдем и утре готови да се срещнем с нашия Спасител в съдния ден, за да му дадем добър отговор“, каза духовникът.

Църквата и светоотеческият й опит, духовно-пасторският опит казват, че последните времена ще бъдат познати по един или друг признак. Когато оскъдее любовта между хората, когато оскъдее вярата, когато храмовете запустеят, когато няма кой да призове Бог чрез молитва и много други“, допълни още дядо Антоний. 

Какво още сподели владиката – гледайте във видеото:

ИЗВЪНРЕДНО ИЗДАНИЕ НА "СЕДМИЦАТА"

ИЗВЪНРЕДНО ИЗДАНИЕ НА "СЕДМИЦАТА": Идва ли свършекът на света и защо мина "Станянци" спря работа?

Posted by Годечки вестник – "Актуален глас" on Thursday, April 16, 2020

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.