Вековна светиня в Чепъна тъне в забрава и разруха! Манастир – паметник на културата на път да изчезне, светата обител разкопана и доунищожена от иманяри (СНИМКИ)

Хващащи за гърлото снимки на манастира „Св. Николай Чудотворец“ в северния склон на Чепън планина, се получиха в редакцията на „Актуален глас“. На тях се вижда напълно изоставената света обител и окаяното състояние, в което се намира.

Манастирът се нуждае от спешно спасение!

Светинята тъне в пълна разруха и запустение. Гората е превзела манастира. Влага унищожава стенописите. Руши се ценно историческо и духовно наследство.

Освен разрухата на времето и безхаберието силно впечатление правят огромни дупки, прокопани от иманяри.

Състоянието му показва цялото ни отношение към Христовата вяра и националната ни памет.

Манастирът „Свети Николай Чудотворец“ е разположен в планината Чепън над село Мало Малово. Той е един от трите манастира в района на Годеч и Драгоман, които не са разрушавани по турско време.

Историята на Маломаловския манастир се губи през годините, сведенията за него са основно от устни предания на възрастни хора. Смята се, че е построен през XIV век, след това занемаряван, възстановяван, ограбван.

Манастирският храм представлява малка едноапсидна безкуполна сграда, леко вкопана в терена, изградена от ломен камък и покрита с каменни плочи. Стенописите и архитектурата на църквата датират от 16-17 век.

Жилищните сгради в Маломаловския манастир са с възрожденска архитектура. Срутени, победени от времето и прекопани от иманяри, тези сгради за съжаление вече са почти заличени.

Край манастирския комплекс има няколко оброчни кръста. Вероятно са надгробни камъни на гробове, в които са погребани свещеници, служили в манастира в далечното минало.

През 1973 г. е обявен за паметник на културата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.