Църквата в Голеш тържествено отпразнува 120 години от освещаването си – владиката Поликарп оглави празничната служба (СНИМКИ)

Днес – на 24 юни, когато православната църква отбелязва рождението на св. Йоан Предтеча и Кръстител Господен, църквата в село Голеш отбеляза 120 години от освещаването й.

По този повод в селото пристигна Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който оглави празнична света литургия по повод годишнината.

Празникът на светия пророк и пръв мъченик за Христа в малкото село бе уважен от кмета на Годеч – г-н Радослав Асенов, кметскит наместник на село Голеш – г-жа Таня Тагарова, и мнозина енорияши.

Епископ Поликарп поздрави изпълнилите храма вярващи от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и им пожела много здраве, радост и духовни сили. Владиката отбеляза, че последната Архиерейска литургия е била при обновлението на храма преди 31 години, и е била отслужена от сегашния патриарх – Неофит – в качеството му тогава на Софийски викарий.

От своя страна отец Тодор благодари на дядо Поликарп с красив букет цветя за оказаната му чест и отправи пожелания за бъдещи по-чести срещи.

С гръмко многолетствие завърши празничната литургия, след което епископ Поликарп раздаде нафора, а председателят на храма отслужи празничен водосвет.

Строежът на храма в Голеш е започнал през 1896 г. и е завършен през 1900 г. Парите за построяването му са взети от банка в Цариброд (Димитровград) от трима местни жители, а като гарант към банката те ипотекирали нивите си. След построяването на църквата, жителите на селото събрали парите, които техните съселяни дължали на банката и така върнали дълга.

Красивият със своята архитектура храм се намира в центъра на село Голеш и представлява еднокорабна, едноабсидна висока постройка с три кубета. Стенописи в църквата няма, но има красиви олтарни икони и апостолски ред (вторият ред на иконостаса), които са в прекрасно състояние от времето на изрисуването им през 1900 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.