Спокойно! Няма 5G антена на покрива на блока на ул. „Александър Стамболийски“ №9

Най-големият български мобилен оператор – „Виваком“, монтира антена на покрива на жилищния блок на ул.“Ал. Стамболийски” №9 в Годеч. Съоръжението притесни част от жителите с уклон към конспиративни теории, свързани с 5G мрежата, срещу която в последните месеци върви фейк истерия в социалните мрежи.

Верен на принципа да търси информация от първоизточника, „Актуален глас“ се обърна към „Виваком” за достоверна информация, свързана с поставянето на антената.

Оттам отговориха, че монтирането й цели да подобри мобилното покритие в региона и да увеличи капацитета на мрежата, за да могат потребителите на „Виваком“ да се възползват от още по-качествени телеком услуги. Антената е предназначена за подобряване на услугата за мобилен интернет трафик и работи с наличните в момента технологии -2G, 3G и 4G.

„Искаме да Ви уверим, че мрежите, които „Виваком“ поддържа към момента, отговарят в пълна степен на съществуващото законодателство. При изграждането и експлоатирането им се спазват стриктно националните нормативни изисквания за опазване на общественото здраве от излъчванията и допустимите прагове за електромагнитни излъчвания (ЕМИ). „Виваком“ ще спази всички изисквания на националното ни законодателство и при изграждането на всички следващи поколения телекомуникационни мрежи, които въвежда“, допълват от телекома.

„Към момента на територията на страната ни няма действаща комерсиална 5G мрежа на нито един от телекомите. За да бъде изградена такава, първо, е необходимо провеждане на търг за разпределяне на честотите между операторите, който трябва да бъде организиран от регулаторния орган в лицето на Комисия за регулиране на съобщенията“, завършват от „Виваком“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.