Огромно множество от хора от цяла България се стече в Разбойшкия манастир за Голяма Богородица, върволицата коли към светата обител беше впечатляваща (СНИМКИ)

С водосвет и курбан за здраве Разбойшкият манастир „Въведение Богородично“ отбеляза Голяма Богородица.

Огромно множество от хора от всички краища на страната се стекоха в светата обител по обед. Те прииждаха и от двата маршрута, водещи до мястото. Откъм село Чепърлянци, където всъщност е единственият път до манастира, се образува колона от автомобили, а разминаването на две коли беше изпитание.

Други избраха да се спуснат по стръмните склонове откъм село Разбойще.

Празникът започна с тържествена света литургия, отслужена от отец Драгомир. След богослужението бе извършен водосвет за здраве на всички присъстващи и по традиция бе раздаден курбан – постна боб чорба.

Освен хора от Годеч и близките населени места – Драгоман и София, Разбойшкият манастир доведе посетители от цяла България.

Борислава, Силвия и Деляна идват от различни градове – Бургас, Ямбол и Пазарджик. Прочитат за манастира в интернет. Споделят, че още щом видели мястото отвисоко, усетили особена енергия и спокойствие.

Пред манастирските порти откриваме и голяма група деца – виладжийчета от село Разбойще, които огласят тишината с весела глъчка.

Мотористи от Драгоман стигнаха до светото място през Чепъна и запалиха свещ за здраве.

Близък на починалата през 2007 г. монахиня Зиновия коленичи пред гроба й, запалвайки свещ.

Монахиня Агнеса, която сега се грижи за обителта, посрещаше с усмивка всеки пристъпил прага на изградената в скалата църква.

И в двете посоки колите буквално пъплеха една след друга поради труднодостъпния път. 

Други избраха да вървят пеша по каменистата пътека, водеща до жп линията, близо до манастирския комплекс. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.