Светият Синод погна менте поповете в Годеч! Венчаваш и опяваш само с идентификационна карта

Българската православна църква легитимира всички свои свещенослужители със служебни идентификационни карти. Това се случва на основание чл. 29, ал. 5 от Закона за вероизповеданията.

Така лицата, които не притежават подобни карти, издадени от Светия синод, не са легитимни свещенослужители на Българската православна църква и не се числят към църковния клир.

Това означава, че те нямат право да свещенодействат, т.е. не са придобили или са загубили правото си да извършват каквато и да е свещеническа дейност. Следователно извършваните от тях богослужения и обреди не са действителни, а се извършват единствено с цел придобиването на материална облага.

От Годечка духовна околия информират, че право да свещенодействат в град Годеч и селата от общината имат следните отци: архимандрит Януарий Джангозов – архиерейски наместник, йеромонах Йероним Вълчков, протойерей Драгомир Узунов и свещеник Тодор Тошев.

Оттам подчертават, че всяко друго лице, представящо се за свещенослужител на Българската православна църква, без да разполага с надлежна легитимация със служебна идентификационна карта, върши това в нарушение на Закона и в противоречие с църковните правила.

От духовната околия дават за пример представящия се за „епископ“ Кирил и определят пребиваването му на територията на Годечка духовна околия като противоканонично.

„Правейки горното Ваше достояние, се надявам с общи усилия и с разбиране да спомогнем за прекратяването на порочните практики и Вашето предпазване като духовни чеда на Българската православна църква, живеещи на територията на Община Годеч, от съблазни и злоупотреби“, коментира архиерейският наместник на Годечка духовна околия – архимандрит Януарий.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.